Teravih namazı, Ramazan ayında kılınan önemli bir namazdır. Peki, teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekat yapılır ve evde kılınabilir mi?

Teravih Namazının Cemaatle Kılınışı:

Teravih namazı, genellikle cemaatle kılınır. İlk olarak, yatsı namazının sünneti kılınır, ardından farz namazı cemaatle kılınır. Farz namazından sonra yatsı namazının son iki rekat sünneti yapılır.

Ardından, müezzin kayyım teravih namazı için nida eder ve imamla birlikte teravih namazına niyet edilir.

Niyet:

İmamın niyeti: "Allah'ım, senin rızan için teravih namazı kılmaya niyet ettim ve bana uyanlara kıldırmaya."

Cemaatin niyeti: "Allah'ım, senin rızan için teravih namazı kılmaya niyet ettim, hazır olan imama uydum."

Niyetin ardından, iftitah tekbiri alınır ve eller göbek hizasında erkeklerde, göğüs hizasında ise kadınlarda bağlanır. Sağ el, sol elin üstüne gelecek şekilde eller bağlanır.

1. Rekat: İmam ve cemaat, sessizce "Sübhaneke" duasını okur. İmam, sessiz bir şekilde "Euzü besmele" çeker ve ardından sesli olarak "Fatiha suresi" ile birlikte bir zammı sure veya Kur'an-ı Kerim okunur. Cemaat, okunanları dinler. Sonrasında rüku ve secde yapılır. Rükuda "Sübhane Rabbiyel Azîm", secdede ise "Sübhane Rabbiyel aliyyil Âlâ" üçer kez söylenir.

2. Rekat: İmam hatip "Besmele", "Fatiha" ve zammı sureyi okur. Ardından rüku ve secde yapılır ve tahiyyata oturulur. Eğer teravih namazı 2 rekat olarak kılınıyorsa, imam ve cemaat "Tahiyyat duası", "Salli-Barik" ve "Rabbena duaları"nı okur ve selam verilir. Eğer 4’er rekat olarak kılınıyorsa, tahiyyata oturulduğunda "Tahiyyat duası", "Salli-Barik" duaları okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat: İmam hatip ve cemaat "Sübhaneke" duasını okur. İmam, "Euzü besmele", "Fatiha" ve zammı sureyi okur, ardından rüku ve secde yapılır ve dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat: Sadece imam hatip "Besmele", "Fatiha" ve zammı sureyi okur, ardından rüku ve secde yapılır. Son oturuşta, imam ve cemaat "Tahiyyat duası", "Salli-Barik" ve "Rabbena duaları"nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verir.

Bu şekilde teravih namazı kılınır. Teravih namazı kılınacak toplam rekat sayısına göre bu sıralama devam eder. Namazın sonunda vitir namazı cemaatle kılınır.

Cemaatle Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

1. Rekat: Öncelikle niyet edilir ve tekbir alınır. İmam ve cemaat "Sübhaneke" duasını okur. İmam hatip "Euzü besmele", "Fatiha" ve zammı sureyi okur, ardından rüku ve secde yapılır.

2. Rekat: İmam hatip yalnızca "Besmele", "Fatiha" ve zammı sureyi okur, ardından rüku ve secde yapılır ve oturulur. İmam ve cemaat "Tahiyyat duası"nı okur. Üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat: İmam hatip "Besmele", "Fatiha" ve zammı sureyi okur, sonra eller kulak hizasına kaldırılarak tekbir alınır. İmam ve cemaat, kunut dualarını sessizce okur. Ardından rüku ve secde yapılır, son oturuşa geçilir. İmam ve cemaat "Tahiyyat duası", "Salli-Barik" ve "Rabbena duaları"nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verir.

Not: İmam hatibin açıkça okuduğu yerlerde cemaat, okuma yerine dinler.

Muhabir: Mücahit KIR