Sınır kapısında yaz tatili yoğunluğu
Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda okulların kapanmasıyla birlikte Suriyeli ailelerin ülkelerine dönüşleri hız kazandı. 13 yıl süren iç savaş sonrası ülkede yeni bir dönemin başlamasıyla, Türkiye'de yaşayan birçok Suriyeli, evlatları karnelerini aldıktan sonra memleketlerine gitmeye başladı.

Savaşın ardından ilk kez Suriye’ye dönen bazı öğrenciler, hayatlarında hiç görmedikleri topraklara duydukları heyecanı dile getirdi. Duygusal anların yaşandığı sınır kapısında, bazı çocuklar Türkiye’de bıraktıkları arkadaşlarına gözyaşlarıyla veda etti.

Savaşın Ardından İlk Yaz Tatili Suriyeli Aileler Evlatlarıyla Ülkelerine Dönüyor (1)-1

“14 yıldır Türkiye’deyim, ülkeme ilk kez gideceğim”
sınıf öğrencisi Zeynep Brijavin, aldığı onur belgesiyle ilk kez Suriye’ye gitmenin heyecanını yaşadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ben 12’nci sınıfa geçtim, karnemde onur belgesi vardı. Türkiye’de okul hayatım çok güzel geçti. Arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi çok özleyeceğim. 14 yıl sonra ilk kez ülkeme döneceğim, büyükannemi ve amcamları ziyaret edeceğim.”

Savaşın Ardından İlk Yaz Tatili Suriyeli Aileler Evlatlarıyla Ülkelerine Dönüyor (2)

“İlk kez göreceğim ülkemde hafız olmak istiyorum”
6 yıldır Türkiye’de yaşayan ve Kur’an hafızı olma hayali kuran İzzettin Haff da karnesini aldıktan sonra sınır kapısına gelen öğrencilerden. Duygularını şu sözlerle paylaştı:

“Bu yıl çok çalıştım, ödevlerimi yaptım. Şimdi ülkeme gidiyorum. Daha önce hiç gitmedim, ilk kez göreceğim. Oraları gezmek ve tanımak istiyorum.”

Savaşın Ardından İlk Yaz Tatili Suriyeli Aileler Evlatlarıyla Ülkelerine Dönüyor (3)

“Vedalaşırken çok ağladık, arkadaşlarımı unutamam”
sınıfı tamamlayarak 7. sınıfa geçen Abdullah Haff ise okuldan ayrılırken yaşadığı duygusal anlara değindi:

“Karnem iyiydi, oyunlar oynayarak güzel bir yıl geçirdik. Öğretmenlerimizi ve arkadaşlarımızı çok sevdik. Dün vedalaşırken çok ağladık. Ülkeme gidince babaannemi göreceğim ama burada bıraktıklarımı çok özleyeceğim.”

Savaşın Ardından İlk Yaz Tatili Suriyeli Aileler Evlatlarıyla Ülkelerine Dönüyor (4)

Cilvegözü’nde hareketlilik sürüyor
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yer alan Cilvegözü Sınır Kapısı’nda, yaz tatilinin başlamasıyla Suriyeli ailelerin geçişleri artarken, sınır hattında zaman zaman uzun kuyruklar oluşuyor. Yetkililer, işlemlerin hızla yürütülmesi için yoğun mesai harcıyor.

Kaynak: iha