Orta Doğu'da kartlar yeniden karılıyor! ABD'nin dev gemisi 3.500 askerle bölgeye girdi
Orta Doğu'da kartlar yeniden karılıyor! ABD'nin dev gemisi 3.500 askerle bölgeye girdi
İçeriği Görüntüle

Orta Doğu ve Güney Asya jeopolitiğinde suların ısındığı bir dönemde, Pakistan ile İran arasında tansiyonu düşürecek çok kritik bir gelişme yaşandı. Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı resmi açıklama ile dünya kamuoyuna önemli bir müjdeyi paylaştı. Dar, İran hükümetinin Pakistan bayraklı toplam 20 geminin daha Hürmüz Boğazı'ndan geçişine onay verdiğini bildirdi. Stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nda yaşanan bu gelişme, bölgedeki deniz ticareti ve lojistik hatlarının güvenliği açısından hayati bir önem taşıyor. Pakistanlı bakan, bu kararın iki ülke arasındaki diyalog sürecinin bir sonucu olduğunu vurgularken, uluslararası ticaretin aksamaması adına atılan bu adımın bölgesel istikrara doğrudan katkı sunacağını ifade etti. Özellikle son dönemde yaşanan sınır gerilimleri ve karşılıklı açıklamaların ardından gelen bu "geçiş izni", diplomatik çevrelerde "yapıcı bir jest" ve "barış habercisi" olarak nitelendiriliyor.

GÜNDE 2 GEMİ GEÇECEK: HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA TRAFİK RAHATLIYOR

Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan detaylara göre, geçiş süreci belirli bir takvime bağlandı. Bakan Muhammed İshak Dar, İran ile varılan mutabakat çerçevesinde Hürmüz Boğazı'ndan günde 2 Pakistan gemisinin geçiş yapacağını duyurdu. Bu düzenli geçiş planı, lojistik operasyonların daha öngörülebilir hale gelmesini sağlarken, bölgedeki deniz trafiğindeki tıkanıklığın da önüne geçmeyi hedefliyor. Hürmüz Boğazı'nın küresel enerji ve mal taşımacılığındaki kilit rolü düşünüldüğünde, Pakistan bayraklı gemilere sağlanan bu imtiyazın ekonomik yansımalarının sadece Pakistan ile sınırlı kalmayacağı, bölge ticaretine de nefes aldıracağı öngörülüyor.

BAKAN DAR'DAN "YAPICI JEST" VURGUSU: DİYALOG VE DİPLOMASİ KAZANDI

Açıklamasında İran’ın bu kararını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Pakistan Dışişleri Bakanı Dar, atılan adımın "güven tesis edici" bir mahiyette olduğunun altını çizdi. Dar, “Bu adım barış habercisidir ve bölgede istikrarın sağlanmasına yardımcı olacaktır. Diyalog, diplomasi ve bu tür güven artırıcı adımlar, geleceğe yönelik yegane ilerleme yoludur” değerlendirmesinde bulundu. Pakistan hükümetinin, komşularıyla olan sorunları barışçıl yollarla ve karşılıklı çıkarlar gözetilerek çözme iradesini bir kez daha ortaya koyan bu açıklama, bölge başkentlerinde de yakından takip edildi.

BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN KRİTİK EŞİK AŞILDI MI?

İran ve Pakistan arasındaki ilişkilerde son aylarda yaşanan inişli çıkışlı grafik, Hürmüz Boğazı gibi hassas bir noktada sağlanan bu mutabakatla yerini temkinli bir iyimserliğe bıraktı. Uzmanlar, 20 gemiye verilen geçiş izninin sadece ticari bir karar olmadığını, aynı zamanda iki ülke arasındaki siyasi buzların erimeye başladığının da bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Deniz güvenliğinin sağlanması ve ticari koridorların açık tutulması, her iki ülkenin de ekonomik çıkarlarıyla örtüşüyor. Bu hamle ile Pakistan'ın deniz yoluyla yaptığı ihracat ve ithalat kalemlerinde yaşanabilecek olası gecikmelerin de minimize edilmesi bekleniyor.

DÜNYA TİCARETİ VE DENİZ GÜVENLİĞİ MERCEK ALTINDA

Hürmüz Boğazı'ndaki her türlü hareketlilik, küresel piyasalar ve enerji koridorları üzerinde doğrudan etkiye sahip. İran'ın Pakistan bayraklı gemilere yönelik bu esnekliği, bölgedeki seyrüsefer serbestisi tartışmalarına da yeni bir boyut kazandırdı. Pakistan Dışişleri Bakanı'nın paylaştığı "günde 2 gemi" düzenlemesinin, önümüzdeki süreçte diğer ülke bayraklı gemiler için de bir model olup olmayacağı merak konusu. Uluslararası denizcilik örgütleri ve bölge ülkeleri, bu diplomatik açılımın kalıcı bir barış ortamına evrilip evrilmeyeceğini yakından izlemeye devam ediyor.

Kaynak: DHA