Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sınırlarımızda yasa dışı geçiş girişimlerine karşı yürütülen etkin operasyonların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. MSB’den yapılan açıklamaya göre, hafta boyunca sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4’ü terör örgütü mensubu olmak üzere toplam 312 kişi yakalanırken, 833 kişi ise hududu geçemeden engellendi.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, İstanbul Sarayburnu Limanı’nda demirlemiş TCG İstanbul Fırkateyni’nde gerçekleştirilen basın toplantısında sınır güvenliği faaliyetlerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyon, tatbikat ve eğitim faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.
Aktürk, Türkiye’nin bekasına yönelik tehditlere karşı TSK’nın operasyon ve arama-tarama çalışmalarının kararlılıkla devam ettiğini belirtti. Son bir haftada Pençe-Kilit operasyon bölgelerinde tespit edilen teröristlere ait mağara ve barınaklarda çok sayıda silah, mühimmat ve malzeme kullanılamaz hale getirildi.
Suriye harekât alanlarında imha edilen tünel uzunluğu ise 622 kilometreye ulaştı. Tel Rıfat’ta 10, Menbic’te 7 kilometre olmak üzere toplam 17 kilometre tünel bu kapsamda yok edildi. Ayrıca, Tel Rıfat ve Menbic dahil operasyon bölgelerinde bir PKK’lı terörist daha teslim oldu.
Preveze Deniz Zaferi’nin 487’nci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla, 27 Eylül’de İstanbul Boğazı’nda 15 gemi ile “Denizde Geçit Töreni” gerçekleştirilecek. Ayrıca 8 limanda vatandaşların ziyaretine açılacak 8 gemi, Türk donanmasının gücünü gözler önüne serecek. Tuğamiral Aktürk, bu etkinlikler vesilesiyle Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa ve tüm şehitleri minnetle andıklarını vurguladı.
Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hem ikili iş birlikleri hem de çok uluslu görevlerdeki aktif rolüyle bölgesel ve küresel güvenlik için kritik bir aktör olduğunu belirtti. Azerbaycan ile yürütülen iş birliği kapsamında “Vatan Muharebesi”nin 5’inci yıldönümü anıldı ve şehitler rahmetle, gaziler saygıyla yad edildi.
MSB, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dikkat çekerek uluslararası toplumu Filistin Devleti’nin kurulmasını engellemeye çalışan İsrail’e karşı aktif tedbirler almaya çağırdı.
Türk Silahlı Kuvvetleri, etkin ve caydırıcı niteliklerini güçlendirmek amacıyla kapsamlı eğitim ve tatbikat faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda:
-
NATO Kosova Gücü rotasyonları ve İhtiyat Taburu faaliyetleri
-
Türkiye-Mısır Dostluk Denizi Tatbikatı
-
Endonezya ve Lübnan geçici görevleri için liman ziyaretleri
-
Karadeniz’de muharip uçaklarla eğitim uçuşları
-
NATO Güvence Tedbirleri kapsamında Litvanya hava sahasında HİK uçuşu
-
Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nin ödüllü gösterileri ve Malta International Airshow
... gibi çalışmalar yürütülüyor.
TSK, doğal afetlerle mücadeleye AFAD ile koordinasyon içinde katkı sunuyor. Rize’de yaşanan sel felaketinde 3 helikopter ile vatandaşların tahliyesi sağlandı. Ayrıca yerli ve milli savunma sanayi ürünleri ile modern savunma kapasitesi geliştirilmeye devam ediyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin personel ve askeri öğrenci alım faaliyetleri planlandığı şekilde sürüyor. Başvurular:
-
Hukuk Sınıfı Muvazzaf Subay Adayları: 15 Eylül – 15 Ekim
-
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Uzman ve Sözleşmeli Erbaş/Er: 16 Ekim
-
Milli Savunma Üniversitesi Öğretmen/Mühendis ve Tabip sınıfları: 6 Ekim
... tarihlerine kadar devam edecek.
MSB kaynakları, Suriye’deki son durum ve karşılıklı ziyaretleri değerlendirirken, Türkiye’nin Suriye’nin istikrarı için “Tek Devlet, Tek Ordu” ilkesine destek verdiğini vurguladı. Mısır ile gerçekleştirilen “Dostluk Denizi Tatbikatı” kapsamında ise barış ve kazan-kazan yaklaşımıyla faaliyetler yürütüldüğü belirtildi.
Hatay’da hudut karakolunda çocuklara su verilmesiyle ilgili çıkan haberler hakkında MSB kaynakları, haberin gerçeği yansıtmadığını ve TSK’nın tüm personelinin insani değerleri önceleyen disiplin anlayışıyla hareket ettiğini açıkladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı





