Mersin’in Mezitli ilçesi açıklarında amatör balık avı yapan 41 yaşındaki Çınar Küçük, oltasına takılan mako cinsi yavru köpek balığını, zarar görmeden doğal yaşam alanına geri gönderdi. Küçük’ün duyarlı davranışı sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, o anlara ilişkin görüntüler de takipçileriyle paylaşıldı.

“Çok Yorulmuştu, 10 Dakika Boyunca Yüzdürdüm”
Demir işiyle uğraşan ve aynı zamanda iyi bir dalgıç olan Çınar Küçük, olay anını şu sözlerle anlattı:
“Balığı tekneye çekerken büyük bir şey yakaladığımı sandım. Teknenin yanına geldiğinde mako cinsi köpek balığı olduğunu fark ettim. Kendi oltamın iğnesini çıkardıktan sonra yüzgecinde başka bir iğne daha olduğunu gördüm. Onu da çıkardım ve suya geri bırakmadan önce en az 10 dakika boyunca yüzdürdüm. En sonunda kafasını sallayarak denize doğru yol aldı.”
Küçük, balığın yorgun olduğunu ve eğer teknede daha fazla kalırsa yaşama şansının düşeceğini belirterek hemen denize bıraktığını söyledi.

“Doğaya Saygı Göstermek Gerekir”
O anları su altı kamerasıyla kaydederek sosyal medya hesabında paylaşan Küçük, bazı kullanıcıların takdirini kazanırken bazıları ise tepkisini dile getirdi.
“Bir canlıyı ihtiyacımız dışında öldürmek bana doğru gelmiyor. Bu balık küçük ya da tehlikeli olabilir ama sonuçta onun yaşam alanına biz müdahale ediyoruz. Doğru olan, ait olduğu yere geri bırakmaktı. Şu an denizde yaşıyor, bu beni mutlu ediyor,” ifadelerini kullandı.

“Yaz Aylarında Açığa Gidiyorlar”
Daha önce de çeşitli türlerde köpek balıklarıyla karşılaştığını söyleyen Küçük, özellikle mako ve camgöz türlerine bahar aylarında rastlandığını belirtti:
“Camgöz köpek balığını da daha önce birkaç kez yakaladım. Genellikle üreme ya da çiftleşme dönemlerinde kıyıya yaklaşıyorlar. Hava ısındıkça açık denizlere yöneliyorlar.”
Küçük’ün doğaya ve deniz canlılarına duyduğu saygı, çevreci kesimler tarafından örnek bir davranış olarak gösterildi.





