Tropikal ejder meyvesi üretimi 150 dönüm alanda yükselişte
Mersin’in Silifke ilçesinde tropikal iklime uygun yetiştirilen pitaya (ejder meyvesi) bahçelerinde hasat başladı. 7 yıl önce örtü altı tarımla üretimine başlanan meyve, bugün yaklaşık 150 dönüm alanda yetiştiriliyor. Hem iç piyasaya hem de yurt dışı pazarlara gönderilen pitaya, kilogramı 200 TL’ye kadar çıkan fiyatıyla üreticisine kazanç sağlıyor.

Tropikal Meyve Üretiminde Silifke’nin Yükselişi
Akdeniz ikliminin avantajlarıyla hızla gelişen örtü altı tarımda pitaya önemli bir ürün haline geldi. Rusya, Almanya, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Dubai gibi ülkelere ihraç edilen pitaya, erken saatlerde toplanarak paketleniyor. Silifke’de dönüm başına iklim ve bakım koşullarına göre 3 tona kadar ürün alınıyor.

Emekli Öğretmen Serasında Yıllık 7-8 Ton Üretim
Öğretmenlikten emekli olduktan sonra kendi serasında pitaya üretimine başlayan Taner Yılmaz, “4. yılımızda ürün çok bereketli. Birinci sınıf ürünler kilogramda 200 TL’den satılıyor. 2 dönümlük seramdan bu yıl 7 ila 8 ton ürün bekliyorum” dedi. Yılmaz, ağacın iyi bakılırsa 25-35 yıl ürün vermeye devam ettiğini belirtti.

Hasat Haziran’dan Aralık Başına Kadar Sürüyor
Hasat dönemi Haziran ayında başlayıp Aralık ayının ilk haftasına kadar devam ediyor. Taner Yılmaz, “Düzenli bakım ve uygun iklimle ürün miktarımız her yıl katlanarak artacak” ifadelerini kullandı.

Silifke’nin Tropikal Meyve Üretiminde Yeni Yıldızı: Pitaya
Pitaya üretimi, Mersin tarımında çeşitliliği artırırken bölgenin ekonomik büyümesine de katkı sağlıyor. Tropikal meyve severler için de yeni lezzet kapısı aralayan bu ürün, sağlıklı beslenme trendlerinin yükseldiği günümüzde talep görmeye devam ediyor.





