TCMB Başkanı Karahan: “2025 Sonu Enflasyon Tahminimiz %31-33 Arasında”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 yılına ilişkin enflasyon beklentilerini kamuoyuyla paylaştı. Karahan, “2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 31 ile yüzde 33 aralığında olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Enflasyonda Kademeli Düşüş Beklentisi

TCMB Başkanı Karahan, 2026 yılı sonu için enflasyonun yüzde 13 ile 19 aralığına gerileyeceğini öngördüklerini ifade etti. Karahan, “Dezenflasyon sürecinin kararlılıkla devam edeceğini, 2025, 2026 ve 2027 yıllarına ilişkin ara hedeflerin sırasıyla yüzde 24, yüzde 16 ve yüzde 9 olarak korunduğunu” açıkladı.

Ekonomik görünümün sıkı para politikasıyla dengelendiğine dikkat çeken Karahan, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını öncelikli hedef olarak sürdürdüğünü vurguladı.

"Politika Faizinde İhtiyatlı ve Veriye Dayalı Adımlar"

Karahan, para politikası kararlarında temkinli bir duruş sergilediklerini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Politika faizine ilişkin atılacak adımları ve bunların büyüklüğünü, enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla almayı sürdüreceğiz.”

Bu açıklama, TCMB’nin kısa vadede agresif adımlar atmak yerine, veriye dayalı ve kademeli bir yol izleyeceği mesajını taşıdı.

"Fiyat İstikrarı Sürdürülebilir Büyümenin Anahtarı"

TCMB Başkanı Fatih Karahan, fiyat istikrarının sadece ekonomik değil, toplumsal refah açısından da temel bir unsur olduğuna dikkat çekti:

“Fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için bir ön koşul niteliğinde. Enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.”

Ekonomide 2025-2027 Yol Haritası Netleşti

TCMB’nin yayımladığı son tahminlerle birlikte, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki üç yıllık dezenflasyon rotası da belirginleşti. Buna göre:

  • 2025 sonu: Enflasyon %31-33 aralığında

  • 2026 sonu: Enflasyon %13-19 aralığında

  • 2027 sonu: Enflasyon %9 hedefi

Karahan’ın ifadeleri, piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik mesajı olarak yorumlandı. Uzmanlar, TCMB’nin para politikasında uzun vadeli kararlılığın altını çizdiğini belirtiyor

Üreticilere 376,8 milyon lira ödendi
Üreticilere 376,8 milyon lira ödendi
İçeriği Görüntüle

“Enflasyonu Düşürmek İçin Gereken Her Adımı Atacağız”

Fatih Karahan, Merkez Bankası’nın hedefleri doğrultusunda sıkı duruşunu sürdüreceğini yineledi. “Dezenflasyon sürecinde kararlıyız. Fiyat istikrarını sağlamak için tüm araçlarımızı etkin biçimde kullanıyoruz.” dedi.

Ekonomistler, Karahan’ın açıklamalarını “piyasaya güven veren, kararlı bir duruş” olarak değerlendirirken, 2025 yılı boyunca enflasyonun kademeli olarak düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA