Kahramanmaraş mutfağının köklü lezzetlerinden Maraş çöreği, Avrupa Birliği’nin coğrafi işaret listesine dahil edilerek uluslararası alanda resmi koruma altına alındı. Kentin gastronomi değerleri içerisinde önemli bir yere sahip olan çörek, bu tescil ile hem üreticisini hem de tüketicisini sevindirdi.

Maraş Çöreğinin Ab Tescili Üretici Ve Tüketicide Büyük Sevinç Yarattı (2)Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret alan Maraş çöreği, 1 Aralık 2025’te AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak Avrupa Birliği tarafından da tanınmış oldu. Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin de katkı sunduğu süreçle birlikte ürünün üretim tekniği, kalite standartları ve geleneksel dokusu Avrupa ölçeğinde garanti altına alındı.

Şehirdeki fırınlarda ve evlerde hazırlanarak tezgâhlara sunulan çörek; sade, pekmezli, cevizli, susamlı ve daha birçok çeşidiyle geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor. Doyurucu yapısı ve özgün aromasıyla bilinen çörek, özellikle Ramazan ayında üretim ve talep açısından zirveye ulaşıyor.

DEVA Partili Karatutlu: Deprem bölgesinde mücbir sebep süresi uzatılmalı
DEVA Partili Karatutlu: Deprem bölgesinde mücbir sebep süresi uzatılmalı
İçeriği Görüntüle

Maraş Çöreğinin Ab Tescili Üretici Ve Tüketicide Büyük Sevinç Yarattı (1)-1Kent sakinleri ise tescilin ardından ürünün uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyor. Çörek almak için fırına gelen Filiz Nahırcı, “Kadim bir lezzet. Evimizde sık sık tüketiyoruz. Hatta umre yolculuğumuz için de aldık, yanımızdan ayırmıyoruz” dedi. Sivas’tan gelen Metin Torunoğlu, “Her gelişimizde mutlaka alıyoruz. Bu lezzet başka yerde yok” ifadelerini kullanırken, Gaziantep’ten gelen Fatma Söyleyen ise “Annemler yıllar önce yapardı, biz artık hep buradan alıyoruz” sözleriyle çöreğe olan bağlılığını anlattı.

Maraş Çöreğinin Ab Tescili Üretici Ve Tüketicide Büyük Sevinç Yarattı (3)Fırıncılar da tescilin üretime olumlu yansıdığını belirtiyor. Esnaf Mehmet Ceviz, “Ramazan Bayramı’ndan beri süregelen geleneksel bir lezzet. Hem mideyi korur hem tok tutar. Artık dünyaya açılıyor” derken, üretici Ahmet Kar, “7-8 çeşit çöreğimiz var. Çayla, meşrubatla hatta Ramazan’da hoşafla bile çok iyi gidiyor” dedi. Fırıncı esnafı Kamil Akçöp ise, “En çok talep edilen yumuşak çöreğimiz ve közde pişirilen çöreklerimizdir. Herkesin tatmasını tavsiye ediyoruz” diyerek ürünün önemine vurgu yaptı.

Avrupa Birliği tesciliyle birlikte Maraş çöreğinin hem üretim kalitesinin artması hem de uluslararası pazarda daha görünür hâle gelmesi bekleniyor.Maraş Çöreğinin Ab Tescili Üretici Ve Tüketicide Büyük Sevinç Yarattı (5)

Kaynak: İHA