Antalya’da Manavgat Belediyesi’ne yönelik geçtiğimiz yıl nisan ayında başlatılan "yolsuzluk", "rüşvet" ve "irtikap" soruşturmasında kritik bir aşamaya gelindi. Görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’nın da aralarında bulunduğu 5’i tutuklu 41 sanığın yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Niyazi Nefi Kara’nın belediye içerisinde bir suç örgütü kurduğunu ve bu örgüt aracılığıyla haksız menfaat sağladığını belirterek, Kara hakkında 6 ayrı suçtan toplam 31 yıldan 69 yıla kadar hapis cezası talep etti. Duruşmada söz alan Kara, kendisine "kumpas" kurulduğunu öne sürerek beraatını isterken, mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk halinin devamına ve savunma için ek süre verilmesine karar verdi. Manavgat 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bazı şirketlerin müsadere edilmesi talebi de dikkat çekti.

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı soruşturma, belediye yönetimindeki usulsüzlük iddialarını yargı önüne taşıdı. Temmuz 2025’te tutuklanan ve ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Niyazi Nefi Kara’nın liderlik ettiği iddia edilen suç organizasyonu, iddianameye göre kamu gücünü şahsi menfaatler için kullandı. Bugün görülen duruşmada savcının mütalaasıyla birlikte davanın seyri sanıklar aleyhine ağırlaştı.

SAVCI MÜTALAASINDA "ÖRGÜTLÜ SUÇ" VURGUSU

Manavgat 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dördüncü duruşmada savcı, yerleşik içtihatlara dayanarak davanın bir "suç örgütü" davası olduğunu savundu. Mütalaada, Niyazi Nefi Kara’nın başkanlık koltuğuna oturduktan hemen sonra liyakatli çalışanları tasfiye ettiği, yerlerine ise güvenebileceği akrabalarını ve yakınlarını yerleştirerek bir suç yapısı oluşturduğu ifade edildi. Savcı, bu yapının mağdurlar Zafer Süral, Adem Sarı ve İbrahim Mutlu üzerinde baskı kurarak "irtikap" ve "rüşvet" suçlarını işlediğini teknik detaylarla mahkemeye sundu.

6 AYRI SUÇTAN ONLARCA YIL HAPİS TALEBİ

İddianame ve mütalaada Niyazi Nefi Kara için istenen cezaların ağırlığı kamuoyunda yankı uyandırdı. Kara hakkında; "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "rüşvet almak", "irtikap", "zimmet" ve "haksız menfaat sağlama" gibi suçlardan 69 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer tutuklu sanıklar Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Engin Tüter ve Sıla Ceyhan Berkaya, Kara’nın yeğeni Hüseyin Cem Gül ve müteahhit Mesut Kara için de örgüt yöneticiliği ve çeşitli yolsuzluk suçlarından ağır cezalar talep edildi.

VİDANJÖR ALIMINDA DOLANDIRICILIK İDDİASI

Mütalaada dikkat çeken bir diğer nokta ise belediyeye yapılan vidanjör alımı oldu. Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen müteahhit Mesut Kara’nın, bu alım işinde kamu kurum ve kuruluşlarını aracı kılarak dolandırıcılık suçunu işlediği belirtildi. Savcı, bu eylemin örgütün haksız kazanç sağlama yöntemlerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, suça konu olan araçlar, gayrimenkuller ve doğrudan suç faaliyetlerinde kullanılan "Kaleiçi Hotelcilik A.Ş." şirketinin müsadere edilmesi (devlete geçirilmesi) talep edildi.

NİYAZİ NEFİ KARA: "BANA KUMPAS KURULDU"

Basın İlan Kurumu’ndan Yeni Proje: Gazetecilik Atölyesi Başlıyor
Basın İlan Kurumu’ndan Yeni Proje: Gazetecilik Atölyesi Başlıyor
İçeriği Görüntüle

Duruşmada mütalaaya karşı ilk sözü alan Niyazi Nefi Kara, hakkındaki iddiaları sert bir dille reddetti. Daha önceki savunmalarını tekrarlayan Kara, duruşmaya getirilemeyen tanıklar üzerinden mahkemeyi eleştirdi. O.V.K. isimli bir tanığa ait olduğunu iddia ettiği bir mektubu mahkeme heyetine okuyan Kara, davanın siyasi bir kumpas olduğunu ve masumiyetinin elbet kanıtlanacağını savundu. Kara’nın avukatları ise mütalaanın çok kapsamlı olduğunu belirterek, savunma hazırlamak için mahkemeden ek süre talebinde bulundu.

DAVA İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, tarafların taleplerini dinledikten sonra ara kararını açıkladı. Tutuklu 5 sanığın, kaçma şüphesi ve delilleri karartma ihtimalinin devam etmesi gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sanık avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre verilirken, duruşma Manavgat’ta geniş güvenlik önlemleri altında sona erdi. Davanın bir sonraki duruşmasında sanıkların son savunmalarını yapması ve kararın açıklanması bekleniyor.

Muhabir: Sefa Başer