Bayraktar, bu yıl yaklaşık 3,35 milyon kurbanlık hayvanın kesileceğini ve toplam 147 milyar TL’yi aşan bir ekonomik hareketlilik yaşanacağını duyurdu.
Büyükbaş ve Küçükbaşta Fiyatlar Yükseldi
Bayraktar, büyükbaş hayvan fiyatlarında yüzde 21, küçükbaşta ise yüzde 25,9 artış olduğunu kaydederek, hayvancılık sektöründeki maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığını ifade etti. Yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik ve nakliye masraflarındaki artışlar fiyatların yükselmesinde etkili oldu.
Özellikle kuru yonca otunda yüzde 46,5, saman fiyatında yüzde 33,4 ve besi yeminde yüzde 25,5 artış yaşandığını belirten Bayraktar, mazot fiyatlarının da yüzde 13,8, nakliye ücretlerinin ise yüzde 17-25 oranında zamlandığını vurguladı.
TZOB Genel Başkanı, yurtdışı vekâletle kurban kesim fiyatlarının düşük olmasının iç piyasayı olumsuz etkilediğini belirtti. Yurtiçi kesimlerin teşvik edilmesi ve etlerin soğuk zincirle yurtdışına sevk edilmesinin önemine dikkat çekti.
Üreticilerin kurban pazarlarında yüksek çadır kiralarından şikâyetçi olduğunu dile getiren Bayraktar, belediyelere pazar alanlarını gelir kapısı olarak değil, hizmet alanı olarak değerlendirme çağrısı yaptı.
Bayramda kesilecek kurbanlıkların 147 milyar TL’lik ekonomik hareket yaratmasının beklendiğini söyleyen Bayraktar, deri gelirinin 753 milyon TL olacağını ve ehil olmayan kesimlerden dolayı 150,6 milyon TL kayıp yaşandığını açıkladı. Ayrıca kasaplara ödenecek ücretlerin 4,4 milyar TL’yi aşması bekleniyor.
Türkiye genelinde büyükbaş hayvan fiyatları 80 bin TL ile 350 bin TL arasında değişirken, kilogram fiyatı ortalama 300,38 TL seviyesinde bulunuyor. Küçükbaş fiyatları ise 13 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor, kilogram fiyatı ortalama 307,52 TL olarak açıklandı.
Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kurbanlık fiyatlarında farklılıklar gözleniyor.
Kaynak: İGF





