Türkiye mısır üretiminde Adana’nın payı yüzde 20
Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından biri olan Adana’da, mısır hasadı başladı. Üretimin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Adana’da bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen dönüme düşen bin 800 – bin 900 kilogramlık rekolte çiftçilerin yüzünü güldürdü. Hasat sezonu açılırken, çiftçiler ürün fiyatlarının bir an önce açıklanmasını bekliyor.
Kuraklık etkisi sulama ile minimize edildi
Kozan ilçesi Hamamköy Mahallesi’nde bin dönüm arazide hasat yapan Doğukan Öztürk, “Bu yıl kuraklık sebebiyle mısır tarlalarımızı damlama sulama yöntemiyle koruduk. Verim beklediğimizin üzerinde oldu. Komşu tarlalarda dönüme bin 800 – bin 900 kilogram ürün alındı. Fiyatların açıklanmasını bekliyoruz. Hasat sonrası anız yangınlarına karşı da dikkatli olmalıyız,” dedi.
Biçerdöver operatöründen önemli uyarılar
Hasat makinesi operatörü Taner Budak, “Buğday sezonunda verim çok düşük gerçekleşti. Ancak mısırda verim beklentilerin üzerinde seyrediyor. Biçerdöverle ürün kaybını en aza indirmek için özenle çalışıyoruz. Çiftçilerimizin anız yakma konusunda hassasiyet göstermesini öneriyoruz,” ifadelerini kullandı.
Çiftçiler anız yangınları ve fiyat belirsizliğine karşı uyarıyor
Hasadın başlamasıyla birlikte üreticiler, anız yangınlarının önüne geçilmesi ve ürün fiyatlarının acilen açıklanması konusunda çağrıda bulunuyor. Tarım sektörü temsilcileri, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkilerinin sulama ve modern tekniklerle azaltılabileceğini vurguluyor.






