Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) düzenlenen konferansta, dünyanın hızla değişen jeopolitik dengeleri ve Ortadoğu’daki yeni stratejik tablo masaya yatırıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Küresel Belirsizlik Ortamında Yeni Ortadoğu Jeopolitiği” başlıklı program, Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda yoğun katılımla yapıldı.

Konferansın onur konuğu, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci oldu. Etkinliğe KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı ve Prof. Dr. Nuri Kahveci’nin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Program, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haluk Pınar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Pınar, günümüz dünyasında bölgesel dengelerin yeniden şekillendiği bir süreçten geçildiğine dikkat çekerek, bu tür akademik etkinliklerin öğrenciler için önemli bir perspektif sunduğunu vurguladı.

Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, küresel siyasetin giderek daha öngörülemez bir hal aldığını belirterek Batı ittifakı içindeki fikir ayrılıklarının, çıkar çatışmalarının ve bölgesel güç kaymalarının yeni bir “yalnızlaşma” dönemini işaret ettiğini ifade etti.

Türkiye’nin bu süreçte kendi güvenlik önceliklerini merkeze alan bağımsız bir dış politika izlediğini dile getiren Kireçci, “Son yirmi yılda küresel güç dengesi Batı’dan Asya’ya doğru kaydı. Bu eksen değişimi, ekonomik ilişkilerden askeri stratejilere kadar pek çok alanda derin etkiler yaratıyor. Ortadoğu da bu değişimin merkezinde yer alıyor,” dedi.

Kireçci, bölgesel güçlerin yeni dengelere uyum sağlamak için farklı politikalar geliştirdiğini, Türkiye’nin ise bu tabloda aktif ve çok boyutlu bir diplomasi yürüttüğünü belirtti. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kireçci, gençlere bu süreçleri dikkatle takip etmeleri gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu.

Kahramanmaraş’a 50 milyon TL’lik yatırım
Kahramanmaraş’a 50 milyon TL’lik yatırım
İçeriği Görüntüle

Konferans, yoğun ilgi gören soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Katılımcılar, programın ardından Prof. Dr. Kireçci ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ