Tarihi 17. Yüzyıla daşanarak 300 yılı aşkın yaşatılankuruluk yiyecek kültürü bu yılda sürdü. Özellikle yaz sıcaklarının mevsimnormallerinin üzerinde seyir etmesi kuruluğun daha verimli hale gelmesine nedenoldu.

Bir zamanlar, Doğu Anadolu’nun zahire ambarı olanKahramanmaraş,  yaşattığı bazıgelenekleri hala sürdürüyor. Gelişen teknolojinin uğramadığı bu gelenekler ise,kurban bayramlarında baharatçılara uğramak.

Sanayisi,  tarımı,tekstili ve 7 kalemde üretim yıldızı olan Kahramanmaraş, gelenekleriniyaşatıyor. Dışarıdan göç almayan ve dışarıya da göç vermeyen Kahramanmaraş’tagelenekler yaşatılıyor. Ramazan ve kurban bayramlarında baharatçıların yolunututan vatandaş, evlerinin eksiğini alarak geleneğini yerine getiriyor. Geleneksayesinde esnaf geleneğini yerine getiriyor.  

Esnaf Ümit Biçkes kanalamaras.com mikrofonlarına yaptığıaçıklamada, 365 gün boyunca satış yaptıklarını din bayramlarda ise bazıürünlerin daha çok satıldığını belirtti.

Biçkes, şöyle konuştu: “mevsimsel olarak baharatsatışlarımız devam ediyor. Kurban Bayramı'nda kırmızıbiber çeşitleri, baharatçeşitleri, kimyon çeşitleri ve karabiber çeşitlerinin satışları artıyor,dolmalık kuru satışlarımız da başladı. Senenin 365 günü devam eder. Salça ürünlerimiztarhanamız bunlar Kahramanmaraş'ın devamlı sattığımız kendine özgün ürünler.Şire ürünlerimiz bunları devamlı satıyoruz. Yabancı turistlerimiz özelliklebizden baharat alıyorlar. Kırmızı bir berimizi çok alıyorlar. Kuruçeşitlerinden alırlar, salça tarhana alırlar. Kurban Bayramınız yaklaştı kahvesatışlarımız başladı. Her an taze ve sıcak kahve satıyoruz. Senenin 365 günü desatıyoruz. Kurban Bayramı'nda satışlarımız daha da artıyor. Kına satışlarımızvar. Kahramanmaraş'ın yöresel ürünleri somak ekşisi ve nar ekşisi yaprak biber bunlardevamlı sattığımız ürünler” 

Muhabir: Haber Merkezi