Edebiyatçı yazar Kemal Bilbaşar Çanakkale doğumlu olup edebiyat sahnesine genç yaşta başlamıştır. İlk öyküsü olan 1939 yılında İlhan İleri ve Cahit Tanyol ile birlikte çıkardıkları edebiyat dergisi "Aramak"ta yayımlandı. Aynı yıl ilk kitabı olan " Anadolu'dan Hikâyeler" basıldı. Yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan, Bilbaşar'ın eserlerini  "Kasaba olgusu değerlendirilmesinde edebiyat ve toplumbilim açısından paha biçilmez belgeler taşır." şeklinde yorumlamıştır.

1943 yılında Türk yazınında yabancılaşma olgusunun ilk örneği sayılan "Denizin Çağırışı" adlı ilk romanını yazdı. Konusu bir kasaba da öğretmenlik yapan genç bir adamın psikolojik sorunlarını, çelişkilerini ve iç dünyasının derinliklerini detaylarına inmemizi sağlar. Eserde öğretmenin yaşadıklarına ve düşüncelerine şahitlik etmekteyiz. En sonunda intihar edişi ile eser trajik bir şekilde son bulur.

Asıl tanınmasına yol açan kitabı "Cemo"dur. Doğu Anadolu’daki ağalık sistemi, etnik gruplar, siyasi olaylar halk dilinin canlı örnekleriyle anlatılarak bu konuda başarılı bir örnek verilmiştir. Cano ile kızı Cemo’nun yaşam öyküsü ve Memo’nun Cemo uğruna Sorikoğlu ile girdiği mücadele eserin konusunu oluşturur. Türk Dil Kurumu Roman Ödülü kazandı ve MEB 100 temel eser listesi (ortaöğretim) ile MEB 100 temel eser listesi (ilköğretim) listelerine girdi. Yerleştiği İstanbul'da biyografik özellikli romanlar yazmayı sürdüren Kemal Bilbaşar'ın öykü ve düzyazıları, gazete ve dergilerde yayımlandı.

II. Dünya Savaşı sonrası Doğu Anadolu köylüsünün geri kalmışlığını da dile getiren yazar, bir dönem politikayla da ilgilenmiştir. 21 Ocak 1983 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Öyküleri:

Anadolu'dan Hikayeler, Cevizli Bahçe, Pembe Kurt, Üç Bulutlu Hikayeler, Irgatların Öfkesi, Pazarlık, Köyden Kentten

Romanları:

Denizin Çağırışı, Ay Tutulduğu Gece, Cemo, Memo, Yeşil Gölge, Yonca Kız, Başka Olur Ağaların Düğünü, Kölelik Dönemeci, Bedoş, Zühre Ninem

Ödülleri:

Türk Dil Kurumu Roman Ödülü, 1967, Cemo

May Roman Ödülü, 1969, Yeşil Gölge