Sıcaklık eksi 30,3 dereceye düştü! Türkiye’nin en soğuk yeri oldu
Sıcaklık eksi 30,3 dereceye düştü! Türkiye’nin en soğuk yeri oldu
İçeriği Görüntüle
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kamu kurumlarında enerji verimliliği alanında atılan adımların meyvelerini verdiğini duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, son 5 yıl içerisinde kamu binalarında gerçekleştirilen çalışmalarla 2,6 milyar TL tutarında kaynak tasarrufu sağlandığı belirtildi. Açıklamada, bu kazanımın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda çevresel fayda açısından da önemli olduğu vurgulandı.
EN BÜYÜK YERLİ KAYNAK: VERİMLİLİK
Bakanlık açıklamasında, “Enerjideki en büyük yerli kaynağımız verimlilik. Kamu binalarımızda son 5 yılda 2,6 milyar TL'lik kaynak tasarrufu sağladık. Bu sayede israfı önlüyor, enerjimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” ifadeleri yer aldı. Bu tasarrufun; ısıtma, soğutma, aydınlatma sistemleri ve genel enerji yönetimi uygulamalarında yapılan modernizasyon çalışmalarıyla mümkün olduğu belirtiliyor.
KAMUDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ STRATEJİSİ DEVAM EDİYOR
Kamu binalarında enerji tasarrufunun, ulusal enerji verimliliği eylem planlarının önemli bir parçası olduğu biliniyor. Özellikle 2023 sonrası dönemde hayata geçirilen bina bazlı enerji performans sistemleri, sensör destekli otomasyon çözümleri ve LED dönüşüm projeleri bu alandaki tasarrufun temelini oluşturuyor.
Bakanlık yetkilileri, söz konusu uygulamaların yaygınlaştırılmasıyla birlikte, önümüzdeki dönemde kamu harcamalarında daha fazla tasarruf sağlanmasının hedeflendiğini belirtiyor.
ÇEVREYE VE BÜTÇEYE ÇİFT YÖNLÜ KAZANÇ
Yapılan açıklamalar, enerji verimliliği uygulamalarının sadece ekonomik değil, çevresel açıdan da büyük katkı sağladığını ortaya koyuyor. Enerji tasarrufu sayesinde sera gazı emisyonlarının azaltıldığı, enerji kaynaklarının daha verimli kullanıldığı ve kamu kaynaklarının israf edilmeden gelecek nesillere aktarılabileceği ifade ediliyor.
Enerji verimliliği stratejilerinin, sürdürülebilir kalkınma ve iklim hedefleriyle de doğrudan uyumlu olduğu vurgulanıyor.

Kaynak: DHA