Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde AFAD verilerine göre Richter ölçeğine göre 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gece saat 03.42 sıralarında kaydedilen sarsıntı, Kahramanmaraş başta olmak üzere Kilis, Osmaniye ve Hatay illerinde de oldukça şiddetli bir şekilde hissedildi. Yerin yaklaşık 7,44 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, uykularından uyanan vatandaşlar arasında kısa süreli bir tedirginliğe ve paniğe yol açtı. Sarsıntının ardından vatandaşlar sokağa çıkarak bir süre dışarıda beklerken, yetkili birimler bölgede hızlı bir tarama çalışması başlattı.
KAHRAMANMARAŞ'TA SARKINTI DERİNDEN HİSSEDİLDİ
Gaziantep merkezli olarak kaydedilen deprem, komşu il Kahramanmaraş genelinde de çok net bir şekilde hissedildi. Gece yarısının sessizliğinde meydana gelen sarsıntıyla birlikte binalarda sallantı yaşayan vatandaşlar büyük bir korku yaşadı. Özellikle yüksek katlı binalarda oturan sakinler, sarsıntının ardından tedbir amacıyla evlerinden dışarı çıktı. Depremin kısa sürmesine rağmen bıraktığı şiddetli etki, bölgedeki vatandaşların hafızalarındaki geçmiş sarsıntıların anılarını yeniden canlandırdı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve ilgili diğer tüm kriz masası birimleri, depremin hemen ardından sahada incelemelere başladı. Yapılan ilk saha taramaları ve vatandaşlardan gelen ihbarlar neticesinde, Kahramanmaraş ve Nurdağı genelinde herhangi bir can kaybı, yaralanma veya yapısal hasar bildirilmediği açıklandı. Yetkililer, sarsıntının ardından olumsuz bir durumun bulunmadığını teyit ederken, vatandaşlara sakin olmaları ve resmî kurumların yapacağı açıklamaları takip etmeleri yönünde çağrıda bulundu.
EKİPLER SAHADA TARAMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Depremin ardından bölge genelindeki ilgili tüm kurtarma ve güvenlik ekipleri teyakkuza geçirildi. Kahramanmaraş dahil olmak üzere sarsıntının hissedildiği tüm çevre illerde detaylı durum değerlendirmesi yapıldı. İlçe merkezleri ve kırsal mahallelerde olası olumsuzluklara karşı binalar ve altyapı hatları kontrol edildi. İlk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluğa rastlanmazken, ekiplerin olası artçı sarsıntılara karşı tedbir amaçlı devriye ve incelemelerine devam ettiği bildirildi.
Uzmanlar, bu tür orta büyüklükteki depremlerin bölgenin aktif fay hatları üzerindeki olağan hareketlilikler arasında yer aldığını belirtti. Vatandaşların her zaman deprem bilinciyle hareket etmesi ve binalarında gerekli güvenlik önlemlerini almasının hayati önem taşıdığı vurgulandı. Gece yaşanan sarsıntının ardından sabah saatleriyle birlikte şehirde günlük yaşam normal akışına dönmeye başladı.
-
Depremin ardından vatandaşların sokaklarda ve güvenli alanlarda bekleyişini sürdürdüğü anlar kaydedildi.
-
Bölgedeki güvenlik kameralarına sarsıntı anındaki hareketlilik ve sokaklardaki hareketlilik yansıdı.
-
İlgili kurumların kriz masalarından yapılan anlık bilgilendirmeler vatandaşlarla paylaşıldı.
GÜVENLİK VE UYARILAR
Yetkililer, bölgede yaşanabilecek olası artçı sarsıntılara karşı vatandaşların hasarlı olabilecek binalardan uzak durması gerektiğini hatırlattı. Deprem anında ve sonrasında sakin kalmanın, hayati riskleri en aza indirmede en önemli faktör olduğu bir kez daha vurgulandı.
Kaynak: DHA





