Kahramanmaraş’ta Salça Sezonu Başladı: Tarladan Sofralara

Kahramanmaraş’ta yemeklere tat veren, sofraları süsleyen ve kentin geleneksel lezzetlerinden biri haline gelen biber salçası için hazırlıklar başladı. Kışlık hazırlıkların vazgeçilmezlerinden olan salça, tarlalardan pazarlara, pazarlardan evlere uzanan uzun bir yolculukla sofralara ulaşıyor.

Kahramanmaraş’ta Salça Telaşı Başladı Tarladan Sofralara Yolculuk (2)

Tarladan Pazara Salça Serüveni

Kahramanmaraş’ta salçalık biberler tarlalardan toplanıp çuvallarla pazara getiriliyor. Buradan temin edilen biberler, üreticiler tarafından çeşitli işlemlerden geçirilerek ince çekim yapılıyor ve bidonlara konuyor. Ardından damlarda güneşte kurutulan salça, ev yapımı tadıyla sofralara ulaşıyor.

Kahramanmaraş’ta Salça Telaşı Başladı Tarladan Sofralara Yolculuk (5)

Kahramanmaraş’ta ayrıldığı kız arkadaşını hayattan kopardı
Kahramanmaraş’ta ayrıldığı kız arkadaşını hayattan kopardı
İçeriği Görüntüle

Salça üreticisi Niyazi Güneş, süreci şöyle anlattı:

“Salçalık biberler önce havuzlara dökülüyor ve çeşitli aşamalardan geçiyor. Sonra ince çekimle bidonlara konup damlara seriliyor. 3-4 gün güneşte bekleyen biber salçası, ev yapımı tadında sofralara ulaşıyor. Kahramanmaraş’ta salça sezonu 10 Ağustos ile 10 Ekim arasında, yaklaşık 55-60 gün sürüyor. Yurt dışından da talep var; müşterilerimiz ihtiyaçlarına göre çuvallarla alıyor. Sabah 07.45’te iş başlıyor, akşam 20.15’te makineler kapanıyor ve temizlik yapılıyor.”

Kahramanmaraş’ta Salça Telaşı Başladı Tarladan Sofralara Yolculuk (4)

Vatandaşlar Kışlık İçin Hazırlanıyor

Kahramanmaraşlı tüketici Ünal Akpınar ise, kışlık salça hazırlıklarını şöyle anlattı:

“Maraş’ımıza özel biber salçamızı bu ve benzeri yerlerden temin edip çektiriyoruz. Daha sonra çekilen salça evlerimize götürülüp güneşleniyor ve kış boyunca tüketiliyor.”

Kahramanmaraş’ta Salça Telaşı Başladı Tarladan Sofralara Yolculuk (7)

Lezzetin Sırrı ve Yöresel Önemi

Aroması, kendine has tadı ve yüksek besin değeriyle bilinen Maraş biber salçası, hem sofraların hem de yöresel yemeklerin başlıca lezzetleri arasında yer alıyor. Üreticiler, hem iç pazara hem de yurt dışına yönelik satışlarla geleneksel tatların yaşatılmasını sağlıyor.

Kahramanmaraş’ta Salça Telaşı Başladı Tarladan Sofralara Yolculuk (1)-1

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN