Kahramanmaraş’ta Salça Sezonu Başladı: Tarladan Sofralara
Kahramanmaraş’ta yemeklere tat veren, sofraları süsleyen ve kentin geleneksel lezzetlerinden biri haline gelen biber salçası için hazırlıklar başladı. Kışlık hazırlıkların vazgeçilmezlerinden olan salça, tarlalardan pazarlara, pazarlardan evlere uzanan uzun bir yolculukla sofralara ulaşıyor.

Tarladan Pazara Salça Serüveni
Kahramanmaraş’ta salçalık biberler tarlalardan toplanıp çuvallarla pazara getiriliyor. Buradan temin edilen biberler, üreticiler tarafından çeşitli işlemlerden geçirilerek ince çekim yapılıyor ve bidonlara konuyor. Ardından damlarda güneşte kurutulan salça, ev yapımı tadıyla sofralara ulaşıyor.

Salça üreticisi Niyazi Güneş, süreci şöyle anlattı:
“Salçalık biberler önce havuzlara dökülüyor ve çeşitli aşamalardan geçiyor. Sonra ince çekimle bidonlara konup damlara seriliyor. 3-4 gün güneşte bekleyen biber salçası, ev yapımı tadında sofralara ulaşıyor. Kahramanmaraş’ta salça sezonu 10 Ağustos ile 10 Ekim arasında, yaklaşık 55-60 gün sürüyor. Yurt dışından da talep var; müşterilerimiz ihtiyaçlarına göre çuvallarla alıyor. Sabah 07.45’te iş başlıyor, akşam 20.15’te makineler kapanıyor ve temizlik yapılıyor.”

Vatandaşlar Kışlık İçin Hazırlanıyor
Kahramanmaraşlı tüketici Ünal Akpınar ise, kışlık salça hazırlıklarını şöyle anlattı:
“Maraş’ımıza özel biber salçamızı bu ve benzeri yerlerden temin edip çektiriyoruz. Daha sonra çekilen salça evlerimize götürülüp güneşleniyor ve kış boyunca tüketiliyor.”

Lezzetin Sırrı ve Yöresel Önemi
Aroması, kendine has tadı ve yüksek besin değeriyle bilinen Maraş biber salçası, hem sofraların hem de yöresel yemeklerin başlıca lezzetleri arasında yer alıyor. Üreticiler, hem iç pazara hem de yurt dışına yönelik satışlarla geleneksel tatların yaşatılmasını sağlıyor.




