Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte orman kadastrosu ve 2/B uygulamalarında idari ve teknik açıdan kapsamlı değişiklikler hayata geçirildi.
Yönetmelikle, orman kadastro komisyonlarının görev, yetki ve yapısı yeniden tanımlandı. Komisyon başkanları ve üyeleri için mesleki tecrübe ve uzmanlık kriterleri netleştirilirken, atama şartları daha açık hale getirildi.
Ayrıca belde, mahalle ve köy temsilcilerinin komisyonlara katılımına ilişkin usul ve esaslar ayrıntılı şekilde düzenlendi.
Düzenlemede dikkat çeken başlıklardan biri de “orman kadastro güncelleme dosyası” ve “sonuçlandırma dosyası” kavramlarının mevzuata eklenmesi oldu. Bu uygulamayla, ilan edilmiş son orman kadastro çalışmalarından sonra meydana gelen değişikliklerin kayıt altına alınması ve sürecin daha sağlıklı yürütülmesi amaçlandı.
Yönetmelikle birlikte 2/B uygulamalarına ilişkin hükümler de yeniden ele alındı. Orman kadastrosu ve 2/B çalışmalarının belde, mahalle ve köy bazında bir bütün halinde yürütülmesi esası vurgulandı.
Belirli koşulların sağlanması halinde, daha önce kadastrosu yapılmış alanlarda yeniden kadastro yapılabilmesine imkan tanındı. Orman sınırları dışına çıkarılacak alanlara ilişkin bilimsel ve teknik kriterler ayrıntılı şekilde tanımlandı.
Teknik düzenlemeler kapsamında, GNSS (Küresel Konum Belirleme Sistemi) kullanımı mevzuata dahil edildi. Sayısal orman kadastro projeleri ve tüm verilerin ORBİS (Orman Bilgi Sistemi) üzerinden kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi.
Kadastro haritaları ile tapu haritaları arasında oluşabilecek uyumsuzlukların giderilmesine yönelik ayrıntılı teknik prosedürler de yönetmelikte yer aldı.
Yeni düzenlemeyle, tarım ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında kullanılan bazı yapıların, belirli şartlar altında taşınmazın tamamlayıcı unsuru olarak kabul edilmesine imkan tanındı.
Öte yandan milli parklar, tabiat parkları, tabiatı koruma alanları, içme suyu havzaları ve gen koruma alanları gibi korunan bölgelerde 2/B uygulamalarına yönelik kısıtlamalar getirildi.
Yetkililer, yapılan değişikliklerle birlikte orman kadastrosu ve 2/B uygulamalarında şeffaflık, teknik standartlaşma ve veri güvenliğinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Yeni yönetmeliğin sahadaki uygulamaları hızlandırması ve olası ihtilafların azaltılması bekleniyor.


