Artan maliyetlerle birlikte Maraş’ta lahmacun sofralarda eskisi kadar yer bulamıyor
Fırın pişirme ücretlerinden iç harç maliyetine kadar birçok kalemde yaşanan zam, bu geleneksel yemeği adeta “zengin yemeği” haline getirdi.
Kent genelindeki pide ve lahmacun fırınlarında bir adet lahmacunun pişirme ücreti 9 TL’ye çıktı. Kasaplarda kıymanın kilosu 800 TL’ye kadar ulaşırken, 1,5 kilo kıymayla hazırlanan iç harçtan 25 ila 30 lahmacun çıkabiliyor. Ancak soğan, sarımsak, domates, biber, baharat ve maydanoz gibi malzemelerle birlikte iç harcın maliyeti ciddi oranda artıyor.
Kahramanmaraşlı kasap ve fırıncıların verdiği bilgilere göre, 4-5 kişilik bir ailenin evde lahmacun yapmasının toplam maliyeti 2.000 TL’yi geçiyor. Bu rakama pişirme ücreti, iç harç için kullanılan malzemeler, kasap işçiliği ve yanında servis edilen yeşillikler, ayran ve içecekler dahil.
Kent merkezindeki restoranlarda bir adet lahmacun 100 TL ile 140 TL arasında satılıyor. Bir dönem her ailenin sofrasında mutlaka yer alan lahmacun, artık pek çok vatandaş için yalnızca bayram veya özel günlerde tüketilebilen bir yiyeceğe dönüştü.
Kahramanmaraşlı vatandaşlar ise yaşanan fiyat artışlarına tepkili. Emekli bir vatandaş, “Eskiden haftada bir mutlaka lahmacun yapılırdı. Şimdi ayda bir defa zor yapıyoruz. Her şey çok pahalı oldu. Lahmacun, dar gelirli için hayal artık” ifadelerini kullandı.
Muhabir: SEFA BAŞER




