Sektör temsilcileri, Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar faiz indirimi yapacağı beklentisiyle bazı satıcıların fiyatları gerçek değerinin çok üstünde belirlediğini, bu durumun konut piyasasında balon riskini artırdığını kaydetti.
Gayrimenkul danışmanları, “faiz düşünce fiyatlar uçar” algısının piyasada spekülatif hareketleri tetiklediğini, özellikle ikinci el daire ilanlarında %20’ye varan zamların görülmeye başlandığını ifade etti. Ancak reel piyasa verilerine göre, bu tür ilanlara ilgi gösterilmediği ve satışların durma noktasına geldiği bildiriliyor.
Ticaret Bakanlığı, seri ilan platformlarında gayrimenkul fiyatlarındaki anormal artışları yakından izliyor. Bakanlık yetkilileri, haksız fiyat artışlarına 632 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceğini hatırlatırken, Kahramanmaraş’taki alıcı ve satıcılara “piyasa gerçeklerine uygun davranın” uyarısı yaptı.
Kahramanmaraş merkezli birçok emlak ofisi, yapay fiyat artışı yapanların alıcı bulamadığını, reel fiyatlarını sabit tutan mülk sahiplerinin ise daha hızlı satış yaptığını belirtti. “Balon şişirmek kısa vadede kazandırmaz” diyen uzmanlar, yatırımcıların profesyonel danışmanlık alarak konut alım-satım süreçlerini doğru yönlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Uzmanlar, Kahramanmaraş’ta konut almak ya da satmak isteyen vatandaşların yerel piyasa koşullarını doğru analiz etmesi, kıyaslama yaparak karar vermesi ve mümkünse güvenilir danışmanlık firmalarından destek alması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: İGF




