Kahramanmaraş’ta Osmanlı Macunu Geleneği 25 Yıldır Yaşatılıyor
Foto Galeri: Kahramanmaraş’ta Osmanlı Macunu Geleneği 25 Yıldır Yaşatılıyor
İçeriği Görüntüle

Kahramanmaraş’ta, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan geleneksel macun kültürü, Hüseyin Yozkatlı sayesinde yaşatılıyor. 67 yaşındaki Yozkatlı, evinde özenle hazırladığı rengarenk macunları, Osmanlı kıyafetleriyle süslenmiş tezgahında satışa sunuyor. Tarihi Kapalı Çarşı ve Ulu Cami çevresinde kurduğu tezgahları ile özellikle çocukların ilgisini çeken Yozkatlı, Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM) gibi yoğun katılımlı etkinliklerde de Osmanlı macununu ziyaretçilerle buluşturuyor.

Yozkatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin şekercilik olduğunu ve babasından öğrendiği tarifleri yaklaşık 25 yıldır Kahramanmaraş’ta uyguladığını söyledi. “Babam şeker, lokum ve akide şekeri yapardı. Ben de bu mesleğin içinde yetiştim. Osmanlı macununu denedim ve Kahramanmaraş halkı benimser oldu. İlk günkü tarifimle üretime devam ediyorum. Kesinlikle katkı maddesi kullanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Macunların tamamen doğal meyve özlerinden ve şekerden hazırlandığını belirten Yozkatlı, limonun macunun yumuşak ve dayanıklı kalması açısından önemli olduğunu vurguladı. “Bazı kişiler daha renkli ve ucuz macun yapmak için katkı maddesi kullanıyor. Benim macunum ise portakal, limon, kivi ve elmalı olmak üzere dört çeşitte hazırlanıyor. Mevsimine göre vişne veya kuşburnu da ekliyorum” dedi.

Osmanlı’da macunun saray öğrencileri ve şehzadelere lalalar tarafından hazırlandığını aktaran Yozkatlı, kendi üretimini de aynı titizlikle sürdürdüğünü belirtti. Ürünlerini satışa sunduğu tezgahında meddahlık yaparak ziyaretçilere macunun tarihini de anlatıyor. Bu yönüyle macun sadece bir tat değil, aynı zamanda kültürel bir deneyim olarak öne çıkıyor.

Kahramanmaraş'ta aranan şahıslara operasyon: 21 kişi yakalandı!
Kahramanmaraş'ta aranan şahıslara operasyon: 21 kişi yakalandı!
İçeriği Görüntüle

Yozkatlı, özellikle çocukların ve gençlerin ilgisi sayesinde geleneksel macun kültürünün Kahramanmaraş’ta uzun yıllar daha yaşatılacağını belirterek, “Macun sadece tatlı değil, aynı zamanda tarih ve kültürün bir parçası. İnsanlar hem tadını alıyor hem de geçmişe bir yolculuk yapıyor” dedi.

Kahramanmaraşlılar ve kent ziyaretçileri, Osmanlı macununun doğal ve katkısız tariflerle hazırlanmış renkli çeşitlerini severek tüketiyor. Yozkatlı, her satışta geleneksel yöntemleri gelecek nesillere aktarmanın gururunu yaşıyor.

Muhabir: Atilla ŞAKACI