Sezon başında tadımlık olarak kilogramı tam 10 bin TL’den alıcı bularak rekor kıran can erik, hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte Kahramanmaraş pazarlarında ve manav tezgahlarında her bütçeye uygun hale gelmeye başladı. Kalitesine ve iriliğine göre 30-40 TL’den başlayarak 170 TL’ye kadar alıcı bulan erik, bolluk yılı sayesinde üreticinin de tüketicinin de yüzünü güldürüyor. Kahramanmaraşlı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yeşil erikte fiyatların, önümüzdeki günlerde yerli hasadın da artmasıyla birlikte daha da dengelenmesi bekleniyor.

Mersin Mut’un bereketli topraklarından toplanan erikler, lojistik avantajıyla kısa sürede Kahramanmaraş piyasasına giriş yaptı. Mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları ve bol yağış, bu yılki eriklerin hem kalitesini hem de iriliğini artırırken, fiyatlardaki sert düşüş dikkat çekiyor.

10 BİN LİRADAN 30 LİRAYA SERT DÜŞÜŞ

Örtü altı üretimde sınırlı miktarda yetiştirilen ve "altınla yarışan" fiyatıyla gündem olan erik, açık hava hasadıyla birlikte gerçek değerine kavuştu. Tüccarlar, Mut ilçesinde hasadın tam gaz devam ettiğini ve yağışların bol olması sayesinde son yılların en kaliteli ürününün toplandığını belirtiyor. Kahramanmaraş’taki hal ve pazar esnafı, fiyatların taban noktasının 30-40 TL bandına çekilmesinin talebi ciddi oranda artırdığını ifade ediyor.

ÜRETİCİ MEMNUN, TÜKETİCİ MUTLU: "TAM BİR BOLLUK YILI"

Hasat yapan bahçe sahipleri, ortalama 80-100 TL bandında seyreden fiyatların maliyetleri karşıladığını ve sezondan umutlu olduklarını söylüyor. Mut’ta 100 bin tonluk bir rekolte beklenirken, ürünlerin Kahramanmaraş gibi çevre illere sevkiyatı hız kesmeden devam ediyor. Üreticiler bu yılki tek zorluklarının işçi bulmak olduğunu ifade ederken, piyasadaki "bolluk yılı" söylemi etiketlere de yansımış durumda.

EYT'yi bir günle kaçıranlara büyük piyango! 2000-2008 arası kademeli emeklilik tablosu sızdı!
EYT'yi bir günle kaçıranlara büyük piyango! 2000-2008 arası kademeli emeklilik tablosu sızdı!
İçeriği Görüntüle

KAHRAMANMARAŞ TEZGAHLARINDA KALİTE FARKI

Şehir merkezindeki manavlarda ve semt pazarlarında erik fiyatları, ürünün cinsine ve boyutuna göre farklılık gösteriyor. En iri ve "duble" olarak tabir edilen erikler 170 TL civarında alıcı bulurken, standart sofralık erikler 40-60 TL arasında alıcı bekliyor. Esnaflar, özellikle Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren fiyatların en makul seviyeye ulaşacağını öngörüyor.

Kaynak: İHA