Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar alan tarihi Boğazkesen Camii, yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete hazır hale getirildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon sürecinin tamamlandığı açıklandı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, mart ayı meclis toplantısında yaptığı açıklamada, tarihi caminin restore edilerek yeniden ibadete açıldığını duyurdu. Başkan Büyükkılıç, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilecek açılış törenine meclis üyelerini de davet etti. Restorasyon çalışmaları kapsamında caminin tarihi dokusunun korunmasına özen gösterildiği belirtilirken, depremde zarar gören bölümlerin aslına uygun şekilde onarıldığı ifade edildi. Yapılan çalışmaların, hem tarihi mirasın korunması hem de deprem sonrası şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması açısından önemli bir adım olduğu vurgulandı.
BOĞAZKESEN CAMİİ DEPREM SONRASI YENİDEN AYAĞA KALDIRILDI
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, şehirde birçok tarihi yapı gibi Boğazkesen Camii’nde de hasara yol açmıştı. Deprem sonrası başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında caminin yapısal durumu detaylı şekilde incelendi ve gerekli onarım süreçleri planlandı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla caminin hasar gören bölümleri onarıldı ve yapı güvenli hale getirildi. Restorasyon sürecinde tarihi yapının özgün mimarisinin korunmasına büyük önem verildi. Uzman ekipler tarafından yürütülen çalışmalarla caminin hem estetik hem de yapısal özellikleri titizlikle yeniden düzenlendi.
Restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından cami yeniden ibadete açılmaya hazır hale getirildi. Bu gelişme, hem Kahramanmaraşlı vatandaşlar hem de bölgedeki tarihi mirasın korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZ
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada restorasyon çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Büyükkılıç, Kahramanmaraş’taki Boğazkesen Camii’nin restore edilerek yeniden ibadete sunulduğunu belirtti.
Büyükkılıç, 13 Mart Cuma günü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilecek açılış programına meclis üyelerini de davet etti. Başkan Büyükkılıç konuşmasında, “Deprem sonrası yıkılmış olan ve restore ettiğimiz camimizin açılışına sizleri davet ediyoruz. Katılmak isteyenlere gerekli imkanları sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Tarihi eserlerin korunmasının önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür çalışmaların içinde yer almaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Yapılan çalışmaların şehirler arası dayanışmanın da önemli bir örneği olduğunu söyledi.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI MECLİS ÜYELERİYLE PAYLAŞILDI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında restorasyon sürecine ilişkin görüntüler de paylaşıldı. Boğazkesen Camii’nin restorasyon öncesi ve sonrası durumuna ait görüntüler meclis üyelerine sunuldu.
Başkan Büyükkılıç, yapılan çalışmalar nedeniyle Kent Tarihi, Tanıtım ve Turizm Daire Başkanı Gürcan Senem ve ekibine teşekkür etti. Restorasyon çalışmalarının büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirten Büyükkılıç, tarihi yapıların korunmasının şehirlerin kültürel mirası açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Meclis toplantısında ayrıca şehir gündemini ilgilendiren 74 farklı madde de görüşülerek karara bağlandı. Bu kapsamda tarihi yapıların korunmasına yönelik çalışmaların sürdürüleceği ve şehirlerin kültürel değerlerine sahip çıkılmaya devam edileceği vurgulandı.





