18 ili etkileyen depremlerin ardından afetzede vatandaşların güvenli konut ve iş yerlerine kavuşması amacıyla yürütülen hasar tespit işlemleri tamamlandı. Hak sahiplerinin belirlenmesinin ardından kura işlemleri gerçekleştirildi ve konut ile iş yerleri vatandaşlara teslim edildi.
Şimdi ise 7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olan ve kendilerine konut veya iş yeri tahsis edilen vatandaşların borçlandırma işlemleri gerçekleştirilecek.
Borçlandırma işlemleri e-Devlet üzerinden başlatılacak. Hak sahiplerinin sistemde yer alan bilgilerini kontrol ederek banka yönlendirmesini onaylamaları gerekecek.
BORÇLANDIRMA İŞLEMİ E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞLATILACAK
Borçlandırma işlemini gerçekleştirmek isteyen hak sahiplerinin öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapması gerekiyor.
E-Devlet arama bölümüne “Hak Sahipliği Kura Sonucu Sorgulama” yazılarak ilgili ekrana ulaşılacak.
Açılan ekranda olay seçiminin “Kahramanmaraş Pazarcık” olarak belirlenmesinin ardından işlem sürdürülecek.
Daha sonra il ve ilçe kura sonucu seçilecek.
AYDINLATMA METNİ ONAYLANACAK
İşlemin devamında ekranda yer alan aydınlatma metninin okunarak onaylanması gerekiyor.
Hak sahiplerinin daha sonra karşılarına çıkan ekrandaki kura bilgilerini dikkatlice kontrol etmesi isteniyor.
Bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesinin ardından banka yönlendirmesi onaylanarak işlem tamamlanacak.
ZİRAAT BANKASI’NDA VADESİZ HESAP AÇILACAK
Borçlandırma sürecinde e-Devlet üzerinden Ziraat Bankası’nda vadesiz hesap açılış işleminin de gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Hak sahipleri, banka yönlendirmesini onayladıktan sonra ödeme yöntemlerine ilişkin işlemlerini sürdürebilecek.
TAKSİTLİ ÖDEMEDE 18 YIL VADE
Borçlarını taksitli olarak ödemeyi tercih eden hak sahipleri için 18 yıl vadeli taksitlendirme seçeneği bulunuyor.
Ödemeler, ilk taksit tarihinden itibaren 18 yıl vadeli olarak yapılabilecek.
Ekranda belirtilen güncel tutar üzerinden mobil bankacılık veya internet bankacılığı aracılığıyla ödeme gerçekleştirilebilecek.
PEŞİN ÖDEMEDE KONUTLARA YÜZDE 74 İNDİRİM
Borcun tamamını peşin ödemek isteyen vatandaşların ise bulundukları ildeki herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmaları gerekiyor.
Peşin ödeme yapacak konut hak sahipleri, güncel borç tutarı üzerinden yüzde 74 indirimden yararlanabilecek.
İŞ YERLERİNDE YÜZDE 48 İNDİRİM UYGULANACAK
Afet kapsamında iş yeri tahsis edilen ve borcunun tamamını peşin ödemek isteyen hak sahiplerine ise güncel borç tutarı üzerinden yüzde 48 indirim uygulanacak.
Peşin ödeme işlemleri Ziraat Bankası şubeleri üzerinden gerçekleştirilecek.
PEŞİN ÖDEME İÇİN SON GÜN 31 ARALIK 2026
Borcunu peşin ödemek isteyen vatandaşlar için son tarih 31 Aralık 2026 olarak açıklandı.
Hak sahiplerinin ödeme yöntemlerini belirlerken e-Devlet üzerinden görüntülenen bilgileri dikkatlice kontrol etmeleri ve işlemlerini belirtilen kanallar üzerinden tamamlamaları gerekiyor.
HAK SAHİPLERİNE BİLGİLERİ KONTROL ETME UYARISI
Borçlandırma işlemleri sırasında e-Devlet üzerinden görüntülenen bilgilerin dikkatlice kontrol edilmesi istendi.
Vatandaşların ödeme yöntemlerine ilişkin işlemlerini belirtilen kanallar üzerinden tamamlamaları gerektiği belirtildi.
6 Şubat depremleri sonrasında hak sahibi olan ve kendilerine konut veya iş yeri tahsis edilen vatandaşlar için başlatılan borçlandırma sürecinde taksitli ve peşin ödeme seçenekleri uygulanacak.
Muhabir: Sefa Başer





