Kahramanmaraş’ta “Sözlük özgürlüktür” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
Kahramanmaraş’ta “Sözlük özgürlüktür” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
İçeriği Görüntüle
Kahramanmaraş’ın 2 bin rakımlı Engizek Yaylası’nda arıcılık yapan üreticiler, kovanların yanı sıra boş ağaç kütüklerinde de tamamen doğal yöntemlerle bal üretiyor.
Yaylanın temiz havası, zengin ve endemik bitki örtüsüyle beslenen arılar, kütüklerin içinde katkısız petekler oluşturuyor. Bu yöntemle elde edilen “kütük balı”nın yüksek besin değerine, yoğun aromaya ve mineral zenginliğine sahip olduğu belirtiliyor.
Üretici Yahya Solak, bu geleneğin yüzyıllardır sürdüğünü belirterek, “Kütük balı doğallığını tamamen koruyan, farklı aroma ve lezzete sahip bir üründür. Yüksek rakım ve endemik bitkiler sayesinde kalitesi çok yüksek. Bu, ata dede yöntemidir. Dünyanın en kaliteli balı buradan çıkar” dedi.
Bölgede arıcılık yapan İsmail Ceritli ise üretim sürecinin mevsimsel olarak planlandığını ifade etti. Ceritli, “Yaklaşık 3 ay boyunca yaylada kalırız. Bal sağımını yaptıktan sonra ürünlerimizi alır, tekrar döneriz” diye konuştu.
Kütük balının, doğal ortamda hiçbir müdahale olmadan oluştuğu için tüketici nezdinde güven verdiğini belirten üreticiler, bu yöntemin hem geleneksel üretimi yaşattığını hem de bölge ekonomisine katkı sağladığını vurguladı.

Kaynak: İHA