Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Hastanesi'nde bel fıtığı ameliyatı olan 70 yaşındaki Tayfun Yılmaz, ameliyat sırasında takılan sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde İstanbul sokaklarını gezdi. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen operasyon, hastaya hem tedavi hem de zihinsel bir yolculuk sundu.

SANAL GERÇEKLİK İLE AMELİYAT KONFORU ARTIYOR

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, ameliyathanelerde sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımının hastaların stres ve kaygı seviyelerini düşürdüğünü söyledi. Yasım, “Artık hastalarımız ameliyat esnasında diledikleri yere sanal yolculuk yapabilir. İstanbul, Kapadokya veya memleketlerinin sevdiği bir köşe, hepsi mümkün. Bu hem anksiyeteyi azaltıyor hem de tedavi sürecini daha konforlu hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

KAYGI VE AĞRI ALGISINDA AZALMA SAĞLIYOR

KSÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hafize Öksüz, sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının bilimsel olarak hastaların ağrı ve kaygı algısını düşürdüğünü belirtti. Öksüz, “Hasta kendini ameliyathane yerine doğada, deniz kenarında veya huzur bulduğu bir ortamda hissediyor. Bu sayede ameliyat öncesi ve sırasındaki stres belirgin şekilde azalıyor.” dedi.

Prof. Dr. Gözen Öksüz ise, “Belden aşağısı uyuşturulan hastayı ilaç yerine sanal gerçeklik gözlüğüyle sakinleştiriyoruz. Hastamız rahat ve huzurlu bir şekilde operasyonunu tamamladı. Talep olursa, ilaç kullanmak istemeyen hastalar için bu uygulamayı devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ta konferans afişlerine sprey boyalı müdahale
Kahramanmaraş’ta konferans afişlerine sprey boyalı müdahale
İçeriği Görüntüle

HASTADAN SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ

Tayfun Yılmaz ise deneyimini şöyle anlattı: “Ameliyat sırasında İstanbul’u gezdim. Topkapı Sarayı’ndan Boğaziçi’ne kadar bir yolculuk yaptım. Gerginliğim tamamen kayboldu. Herkese tavsiye ederim; ameliyathanenin stresi bu gözlükle yok oluyor, insan rahatlıyor.”

Sanal gerçeklik teknolojisi, özellikle yaşlı ve kaygılı hastalar için ameliyat deneyimini hem daha konforlu hem de psikolojik olarak daha az stresli hale getiriyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA