Kahramanmaraş'ta henüz 8 yaşındayken babasının yanında kalaycılık mesleğini öğrenmeye başlayan 62 yaşındaki Mustafa Özata, 54 yıldır bakır kaplara yeniden hayat veriyor. Babasından devraldığı yaklaşık bir asırlık aile geleneğini küçük iş yerinde yaşatmaya çalışan Özata, mesleğin geleceğinden ise endişeli.

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesindeki Mağralı Ökkeş Caddesi'nde faaliyet gösteren kalaycı Mustafa Özata, çocuk yaşlarda adım attığı mesleğini aradan geçen 54 yıla rağmen ilk günkü özveriyle sürdürüyor.

Babasının yanında çırak olarak başladığı kalaycılığı zamanla öğrenerek ustalığa taşıyan Özata, bugün kentte geleneksel zanaatın ayakta kalması için mücadele eden isimler arasında yer alıyor.

Kahramanmaraş'ta 54 Yıldır Ateşin Başında Benden Sonra Kim Yapacak Bilmiyorum (4)Babasından öğrendiği mesleği yarım asırdır sürdürüyor

Kalaycılığın ailesinde uzun yıllardır devam ettiğini belirten Mustafa Özata, babasının da yaklaşık 50 yıl bu mesleği yaptığını söyledi. Kendisiyle birlikte ailede kalaycılık geleneğinin yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olduğunu ifade eden Özata, bakır kapların kalaylanarak yeniden kullanılabilir hale getirildiğini anlattı.

Bakırın üzerine kalay kaplama işlemi yaptıklarını belirten usta, bakır ve kalayın birleşmesiyle mutfaklarda kullanılan geleneksel ürünlerin önemine dikkati çekti.

Kahramanmaraş'ta bakır mutfak eşyalarının halen yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Özata, kentteki evlerin büyük bölümünde bakır kap bulunduğunu ve kalaycılık hizmetine talebin devam ettiğini kaydetti.

Kahramanmaraş'ta 54 Yıldır Ateşin Başında Benden Sonra Kim Yapacak Bilmiyorum (6)Adana ve Osmaniye'den bile müşterileri geliyor

Mesleğin eskiye kıyasla unutulmaya yüz tutmasına rağmen işlerinin devam ettiğini belirten Özata, yalnızca Kahramanmaraş'tan değil çevre illerden de müşterilerin geldiğini söyledi.

Özata, Adana ve Osmaniye gibi şehirlerden de bakır kaplarını kalaylatmak isteyen vatandaşların kendisine ulaştığını belirterek, geleneksel mutfak kültürünün mesleğe olan talebi canlı tuttuğunu ifade etti.

Kahramanmaraş'ta 54 Yıldır Ateşin Başında Benden Sonra Kim Yapacak Bilmiyorum (5)"Benden sonra kim yapacak bu işi bilmiyorum"

Kalaycılık mesleğinin geleceğine ilişkin kaygılarını da paylaşan 62 yaşındaki usta, yeni yetişen çırakların bulunmadığını ve mesleği devam ettirecek kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Kahramanmaraş'ta Öğrencilerin Yediği Yemekler Denetlendi
Kahramanmaraş'ta Öğrencilerin Yediği Yemekler Denetlendi
İçeriği Görüntüle

Kahramanmaraş'ta 54 Yıldır Ateşin Başında Benden Sonra Kim Yapacak Bilmiyorum (3)Mesleğin yaşatılması için yetkililerden destek beklediğini dile getiren Mustafa Özata, şu ifadeleri kullandı:

"50 yıl babam bu mesleği yaptı, 50 yılı geçti ben yapıyorum. Yaklaşık 100 yıldır bu mesleği sürdürüyoruz. Biz bakırın üzerine kalay kaplama yapıyoruz. Bakır ve kalay birleşince çok sağlıklı bir ürün haline geliyor. Kentimizde insanların yüzde 80'inin evinde bakır kap mevcuttur. Talep çok iyi, işlerimiz güzel. Benim yaşım 62, benden sonra kim yapacak bu işi bilmiyorum. Yetkililerin bu meslekleri canlandırmasını bekliyorum. Kalifiye eleman ve çalışacak kimse yok. Kalay yaptırmak için Adana, Osmaniye gibi illerden de müşteriler geliyor."

Kahramanmaraş'ta 54 Yıldır Ateşin Başında Benden Sonra Kim Yapacak Bilmiyorum (2)Kahramanmaraş'ta yarım asrı aşan emeğiyle mesleğini sürdüren Özata, bir yandan bakır kapları yeniden kullanıma kazandırırken diğer yandan unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarından birini yaşatmaya çalışıyor.

Kahramanmaraş'ta 54 Yıldır Ateşin Başında Benden Sonra Kim Yapacak Bilmiyorum (1)

Kaynak: İHA