Kahramanmaraş’ta İlk İftar Şehit Yakınları ve Gazilerle Yapılacak
Kahramanmaraş’ta İlk İftar Şehit Yakınları ve Gazilerle Yapılacak
İçeriği Görüntüle
KAHRAMANMARAŞ’IN İLK INTERREG NEXT MED PROJESİ BAŞLADI
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Interreg Next Med Programı kapsamında desteklenen Towards Circular Economy in The Agricultural Sector (ORIENTATE) projesinde paydaş olarak yer aldı. Proje, Akdeniz havzasındaki tarımsal üretimde döngüsel ekonomi yaklaşımını esas alarak tarımsal atıklardan katma değerli ürünler üretmeyi amaçlıyor. 02–05 Şubat 2026 tarihlerinde Ürdün’de gerçekleştirilen açılış toplantısıyla proje resmen başlatıldı.
ORIENTATE PROJESİ NEDİR?
ORIENTATE projesi, İtalya, İspanya, Türkiye, Lübnan ve Ürdün iş birliğiyle yürütülüyor. Proje, özellikle narenciye ve zeytin üretiminden kaynaklanan tarımsal atıkları değerlendirerek, bu atıklardan katma değerli ürünler elde edilmesini hedefliyor. Bu sayede çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması ve tarımsal üretim zincirinde ekonomik verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
PROJEYİ TEMSİL EDEN İSİMLER
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, ORIENTATE Proje Finansal Koordinatörü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Okumuş ve ORIENTATE Proje Yürütücüsü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hamdi Ayyıldız tarafından temsil ediliyor. Proje faaliyetleri kapsamında, üniversiteye bağlı Tarla Bitkileri Bölümü’nde bir yem laboratuvarı kurulması planlanıyor. Ayrıca, Kayseri Şeker Anonim Ortaklığı’nın pektin konusundaki bilgi ve tecrübesinden yararlanılarak tarımsal atıkların işlenmesi sürecine teknik katkı sağlanması öngörülüyor.
ÜRDÜN'DEKİ AÇILIŞ TOPLANTISINA KATILAN İSİMLER
Projenin açılış seremonisine Ürdün Ulusal Tarımsal Araştırma Merkezi Direktörü Ibrahim Mohammed Al-Rawashdeh, Interreg NEXT MED Doğu Akdeniz Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Esmat AlKaradsheh, Avrupa Birliği Ürdün Büyükelçisi Pierre-Christophe Chatzisavas ve Ürdün Tarım Bakanı Saeb Al-Khraisat katıldı.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ İLE TARIMSAL ATIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
Uluslararası iş birliğine dayalı olarak yürütülen proje, tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılması konusunda yenilikçi uygulamalar geliştirmeyi hedefliyor. ORIENTATE projesi, Kahramanmaraş’ın uluslararası fon destekli projelerdeki temsil gücünü artırmayı da amaçlıyor. Proje hakkında daha fazla bilgiye Interreg Next Med resmi internet sayfasından ulaşılabiliyor.

Muhabir: SEFA BAŞER