Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki okullarda meydana gelen ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran elim hadiselerin ardından kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, ilk toplantısında usul tartışmalarıyla gündeme geldi. Komisyon üyesi ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, okullardaki şiddet ve benzeri olayların önlenmesi amacıyla kurulan komisyonun yönetim belirleme sürecine dair zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Siyaset üstü bir yaklaşımla ortak bir divan kurulması önerilerinin AK Parti tarafından reddedildiğini belirten Öztunç, komisyon yönetiminin tamamen iktidar partisi milletvekillerinden oluşmasına tepki göstererek, "Daha en başta gömlek yanlış iliklendi" ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okullarda yaşanan olayların nedenlerini araştırmak ve kalıcı çözüm önerileri geliştirmek amacıyla kurulan araştırma komisyonu, 29 Nisan 2026 tarihinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Ancak toplantı, hedeflenen "ortak akıl" yerine siyasi görüş ayrılıklarının gölgesinde kaldı.

SİYASET ÜSTÜ ÖNERİYE AK PARTİ ENGELİ İDDİASI

Toplantı sonrası sosyal medya hesaplarından ve basın yoluyla açıklamalarda bulunan Ali Öztunç, komisyonun kuruluş amacının çocukların güvenliği ve eğitim sistemindeki aksaklıkların giderilmesi olduğunu hatırlattı. Öztunç, komisyon yönetimi belirlenirken tüm partilerin temsil edildiği bir divan yapısı önerdiklerini ancak bu talebin karşılık bulmadığını vurguladı. Öztunç, "Bu konu siyasetin konusu olmasın, hep birlikte komisyon yönetimini belirleyelim önerimize rağmen AKP bildiğini okudu ve yine sadece kendilerinden oluşan komisyon divanını kurdu" diyerek tepkisini dile getirdi.

Kahramanmaraş KAMEK'te bahar dönemi başladı! 26 branşta ücretsiz eğitim
Kahramanmaraş KAMEK'te bahar dönemi başladı! 26 branşta ücretsiz eğitim
İçeriği Görüntüle

"GÖMLEK YANLIŞ İLİKLENDİ"

Milletvekili Öztunç, komisyonun çalışma yöntemine dair endişelerini çarpıcı bir benzetmeyle aktardı. Gelecekteki raporların tarafsızlığına dair soru işaretleri oluştuğunu belirten Öztunç, "Daha en başta gömlek yanlış iliklendi. Okullarımızdaki evlatlarımızı ilgilendiren böylesine hassas bir meselede dahi uzlaşma sağlanamaması üzüntü vericidir" dedi. CHP’li vekil, divan oluşumundaki bu tek sesliliğin, komisyonun çözüm üretme kapasitesini zayıflatabileceği uyarısında bulundu.

KOMİSYONUN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ

Yaşanan usul tartışmalarına rağmen komisyonun, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okullarda meydana gelen üzücü olayları yerinde incelemesi, uzmanları dinlemesi ve benzer vakaların yaşanmaması için bir yol haritası belirlemesi bekleniyor. Ali Öztunç, komisyonun bir üyesi olarak olayların sonuna kadar takipçisi olacağını ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Sefa Başer