Kahramanmaraş’ta Kızılay Haftası’nda öğrencilere sıcak çorba ikram edildi
Kahramanmaraş’ta Kızılay Haftası’nda öğrencilere sıcak çorba ikram edildi
İçeriği Görüntüle
Kahramanmaraş, güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA GES-2026) yarışmalarında bağlantı kapasitesi tahsis edilen iller arasında yer aldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, YEKA GES-2026 yarışmalarına 19 şirket tarafından toplam 44 başvuru yapıldı.
Yarışmalar kapsamında Denizli, Ankara, Konya, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Elazığ’da bulunan toplam 785 megavatlık 11 sahanın bağlantı kapasitesi yatırımcılara tahsis edildi.
Böylece Kahramanmaraş da 2026 yılı güneş enerjisi yatırımları kapsamında belirlenen sahalar arasında yer aldı.
Yarışmayı kazanan şirketler, sözleşme imza tarihinden itibaren ürettikleri elektriği 60 ay süreyle serbest piyasada satabilecek. Bu sürenin ardından üretilen elektrik 20 yıl boyunca kilovatsaat başına 3,25 avro sent fiyatla iletim sistemine verilecek.
KAHRAMANMARAŞ 11 GÜNEŞ ENERJİSİ SAHASI ARASINDA
YEKA GES-2026 yarışmalarında toplam 11 saha için bağlantı kapasitesi tahsis edildi.
Bu sahalar Denizli, Ankara, Konya, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Elazığ’da bulunuyor.
Toplam kapasitenin 785 megavat olduğu açıklandı.
Kahramanmaraş’ın da bu iller arasında bulunmasıyla kent, güneş enerjisine yönelik yeni kapasite tahsislerinin gerçekleştirildiği bölgelerden biri oldu.
19 ŞİRKETTEN 44 BAŞVURU GELDİ
Güneş enerjisine dayalı YEKA GES-2026 yarışmalarına yatırımcıların ilgisi yüksek oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının açıklamasına göre yarışmalar için 19 şirket toplam 44 başvuruda bulundu.
Yarışmalar sonucunda 11 ayrı sahada kurulacak yeni güneş enerjisi santralleri için tahsis işlemleri gerçekleştirildi.
37,9 MİLYON AVRO KATKI BEDELİ SAĞLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, YEKA RES-2026 yarışmalarının ardından YEKA GES-2026 yarışmalarının da tamamlandığını belirtti.
Bayraktar, 11 ayrı sahada kurulacak yeni güneş enerjisi santralleri için kilovatsaat başına 3,25 avro sent taban fiyat üzerinden KDV dahil toplam 37,9 milyon avro katkı bedeli sağlandığını söyledi.
RÜZGAR VE GÜNEŞTE TOPLAM 2 BİN 285 MEGAVAT
Bakan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisi yarışmalarının toplam sonuçlarına ilişkin de bilgi verdi.
18 ayrı saha için düzenlenen yarışmalar sonucunda toplam 2 bin 285 megavatlık kapasite tahsis edildi.
Bu kapasite hem rüzgar hem de güneş enerjisi yarışmalarını kapsıyor.
1,9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ
Bayraktar, gerçekleştirilen kapasite tahsisleriyle Türkiye’ye toplam 1,9 milyar dolarlık yeni yatırım kazandırılacağını ifade etti.
Yatırımlar kapsamında yılda 6,1 milyar kilovatsaat temiz elektrik üretileceğini belirtti.
DOĞAL GAZ İTHALATINDA 1 MİLYAR 220 MİLYON METREKÜPLÜK ETKİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni yenilenebilir enerji kapasitesinin doğal gaz ithalatına etkisine ilişkin de değerlendirmede bulundu.
Bayraktar, yıllık yaklaşık 1 milyar 220 milyon metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçileceğini söyledi.
Bakan Bayraktar, yarışmalara yoğun ilgi gösteren firmalara teşekkür ederek süreci başarıyla tamamlayan şirketleri tebrik etti.
ELEKTRİK 60 AY SERBEST PİYASADA SATILABİLECEK
YEKA GES-2026 yarışmalarını kazanan şirketler için elektrik satış süreci de açıklandı.
Şirketler, sözleşme imza tarihinden itibaren ürettikleri elektriği 60 ay boyunca serbest piyasada satabilecek.
Bu dönemin ardından 20 yıl boyunca üretilen elektrik, kilovatsaat başına 3,25 avro sent fiyatla iletim sistemine verilecek.
KAHRAMANMARAŞ GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINDA YER ALDI
YEKA GES-2026 kapsamında kapasite tahsisi gerçekleştirilen illerden biri olan Kahramanmaraş, Denizli, Ankara, Konya, Malatya, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Elazığ ile birlikte 11 sahanın bulunduğu iller arasında yer aldı.
Güneş enerjisi yarışmalarında toplam 785 megavatlık bağlantı kapasitesinin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yarışma süreci tamamlandı.
Rüzgar ve güneş enerjisi yarışmalarının tamamında ise 18 saha için 2 bin 285 megavatlık toplam kapasite tahsisine ulaşıldı.

Kaynak: AA