Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre İsrail ordusu, Han Yunus ketinde yer alan El-Absan beldesindeki "Dağma" ailesinin evini hedef aldı.Saldırıda 11 kişi hayatını kaybederken ölenlerin çoğunluğunu ise çocuklar oluşturdu.

Çok sayıda kişinin de ağır yaralandığı saldırı sonrası ilkyardım ekipleri ise yaralıları hastaneye nakletmekte zorluk yaşıyor.

İsrail ordusunun Han Yunus'ta bir eve düzenlediği saldırılarda da 2'si çocuk 3 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in Deyr el-Belah kentinde uluslararası örgütlerin depolarına yardım tırlarını ulaştırmaya çalışan yardım görevlilerini hedef alan hava saldırısında 6 Filistinli öldü.

Deyr el-Belah'ın doğusuna düzenlenen saldırıda da hayatını kaybeden 4 Filistinli Aksa Şehitleri Hastanesine getirildi.

İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'na saldırılarında 1, Gazze kentine saldırılarında 2'si çocuk, 1'i kadın 4, Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırılarında da 3 Filistinli öldü.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 53 bin 822'ye çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 60 ölü ve 185 yaralının getirildiği kaydedildi.

İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 3 bin 673 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 10 bin 341 kişinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 53 bin 822'ye, yaralıların sayısının da 122 bin 382'ye yükseldiği bildirildi.

Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze'de 75 noktaya hava saldırısı düzenledi

Yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırıları şiddetlenerek artıyor.

İşgali kalıcı hale getirmek için 18 Mayıs'ta kara saldırılarını genişleten İsrail ordusu, havadan da Gazze'ye bomba yağdırmaya devam ediyor.

Saldırılar nedeniyle Gazze'de son bir haftada 161 binden fazla Filistinli yerinden olurken, İsrail ordusunun "tahliye emirleri" nedeniyle Gazzeliler zorla göç etmek zorunda kalıyor.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte Gazze'de 75 noktaya hava saldırısı düzenlendiği belirtildi. Saldırılarda Filistinli gruplara ait "hedeflerin" vurulduğu iddia edildi.

Öte yandan Filistinli kaynaklara göre, İsrail ordusu Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlenen hava saldırılarında sivillere ait evleri ve yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı çadırları hedef aldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından dün yapılan açıklamada, son 24 saatte İsrail saldırılarında aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 107 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze'deki Sivil Savunma: İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki katliamında 50 kişi şehit oldu ya da kayıp

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Cibaliya beldesinde dört katlı bir binayı hedef alarak yerle bir ettiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail’in korkunç bir katliam yaptığına dikkat çekilerek, şu ana kadar arama kurtarma ekiplerinin 4 kişinin cansız bedeni ile 6 yaralıyı enkaz altından çıkarabildiği vurgulandı.

Dört katlı binanın enkazı altında hala 50’den fazla kişinin ölü ya da yaralı şekilde olduğu ifade edilen açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının ekipman eksikliği nedeniyle yürütülemediği kaydedildi.

Hastane kaynakları AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının dün gece Cibaliya beldesindeki Derdune ailesine ait binayı hedef aldığı ve en az 6 Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

BM: Gazze'de son bir haftada 172 binden fazla kişi yerinden edildi

IOM, Gazze'de yaşananlara ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

Gazze'de tekrarlanan ve yaygın yerinden edilmelerin sürdüğü bildirilen paylaşımda, "18 Mart'taki ateşkesin son bulmasının ardından yaklaşık 610 bin kişi şiddetten veya yerinden edilme emirlerinden kaçtı. Ailelerin şimdi yardıma ihtiyacı var." ifadesi kullanıldı.

Paylaşımda, son 24 saatte 10 binden, son bir haftada ise 172 binden fazla kişinin yerinden edildiği kaydedilerek, acilen "ilkeli insani erişim" çağrısı yer aldı.

İsrail, Gazze'deki Filistinlileri göçe zorluyor

İsrail ordusu, 18 Mayıs'ta Gazze'deki işgali kalıcı hale getirmek için kara saldırılarını genişletmişti. İşgallerin yanı sıra İsrail ordusu hemen hemen her gün yayımladığı "tahliye emirleriyle" Gazze'deki Filistinlileri göçe zorluyor.

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de halk 7 Ekim 2023'ten bu yana defalarca zorla yerinden edildi ve edilmeye devam ediyor.

Gazze'deki Avde Hastanesinden ilaç deposundaki yangını söndürmek için uluslararası müdahale çağrısı

Hastane yönetiminden yapılan açıklamada, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili Birleşmiş Milletler kurumlarına derhal harekete geçme çağrısı yapıldı.

Gazze'deki Filistin Sivil Savunması ile acil koordinasyon sağlanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, dikkatlerin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nın Tel ez-Zaatar bölgesinde bulunan El-Avde Hastanesi’ne çevrilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ilaç deposundaki yangının sürdüğü belirtilerek, yangının devam etmesinin “sağlık felaketi riskini artırdığı” ve hem hastaların hem sağlık personelinin hayatını tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.

Hastane yönetimi, İsrail ordusunun dün hastanenin ilaç deposunu doğrudan hedef aldığını ve bu saldırı sonucu yangının çıktığını bildirdi.

Telegram platformundan yapılan açıklamada da İsrail ordusunun hastaneye yönelik kasıtlı saldırılarının devamında, hastane yakınına patlayıcı yüklü bir robot göndererek büyük çaplı hasara neden olduğu ifade edildi.

Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren özel sağlık kuruluşu olan Avde Hastanesinin biri Gazze’nin merkezinde, diğeri ise Cibaliye Mülteci Kampı’nda olmak üzere iki şubesi bulunuyor.

İsrail ablukası ve artan saldırılar nedeniyle ciddi kaynak sıkıntısı yaşanmasına rağmen hastane, hastalara ve yaralılara sınırlı da olsa hizmet sunmayı sürdürüyor.

Filistin ve BM verilerine göre İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’te başlattığı geniş çaplı saldırılar kapsamında Gazze Şeridi'ndeki sağlık altyapısını sistematik biçimde hedef alarak pek çok hastaneyi hizmet dışı bıraktı ve sağlık hizmetlerine erişimi büyük ölçüde engelledi.

Gazze Şeridi, İsrail’in 2 Mart’ta sınır kapılarını tamamen kapatması, gıda, ilaç, yakıt ve insani yardım girişini durdurmasıyla birlikte, eşi benzeri görülmemiş insani krizle karşı karşıya kaldı.

Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze'yi kalıcı işgal için harekete geçti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.

İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 3 bin 613 Filistinli hayatını kaybetti, 10 bin 156 kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 53 bin 762'ye, yaralıların sayısı da 122 bin 197'ye yükseldi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını uygulamaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.

Plana göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni kalıcı olarak işgal edecek, Filistinliler Gazze'nin güneyindeki "toplama kamplarına" sürülecek. İsrail burada toplama kamplarında Filistinlilere, "hayatta kalacakları" kadar insani yardım verecek.

İsrailli bakanlar, Gazze Şeridi’nde sağlam kalan her şeyi yıkacaklarını ve Filistinlileri önce güneye, oradan da başka ülkelere sürmeyi planladıklarını açıkladı.

İsrail'in son 4 ayda Batı Şeria'daki mülteci kamplarına düzenlediği saldırılarda 91 kişi öldürüldü

Al-Haq, İsrail ordusunun Batı Şeria'nın Cenin, Tulkerem, Nablus ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına düzenlediği saldırılara ilişkin bir rapor yayımladı.

İsrail ordusunun 21 Ocak'tan bu yana Batı Şeria'nın çeşitli şehirlerindeki mülteci kamplarına geniş çaplı saldırılar düzenlediği belirtildi.

Bu saldırılarda, 13'ü çocuk, 3'ü kadın olmak üzere 91 Filistinlinin öldürüldüğü ifade edildi.

İsrail'in 120 günlük saldırılarında Cenin, Tulkerem, Nablus ve Tubas'taki mülteci kamplarındaki altyapının büyük oranda tahrip edildiği kaydedildi.

Saldırıların yoğunlaştığı Cenin Mülteci Kampı'nda 430 yapının yok edildiği ve 16 bin 600 Filistinlinin ise zorla göç ettirildiğine işaret edildi.

Gazze Şeridi'nde soykırım yürüten İsrail ordusu, 21 Ocak'ta Batı Şeria'daki çeşitli mülteci kamplarını hedef saldırılar başlatmıştı.

Tank ve silahlı insansız hava araçlarının kullandığı bu geniş çaplı saldırılar, 4 ayı aşkın süredir devam ediyor.

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki baskınlarda 2 Filistinli çocuğu gözaltına aldı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail güçleri, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim'in doğusundaki Beyt Lid beldesine baskın düzenleyerek, ana ve ara sokaklarda devriye gezdi. İsrail askerleri baskın sırasında kapsamlı arama operasyonları gerçekleştirdi.

İsrail askerleri yoldan geçen araçları durdurarak, araçlarda arama yaptı ve yolcuların kimliklerini kontrol etti.

İsrail güçleri, Tulkerim'in kuzeyindeki Nezleti İsa ve Kaffin köylerini birbirine bağlayan yol asfaltlama projesinin altyapısına sabotaj düzenledi.

Nablus kentinin güneyindeki Leben Şarkiyye köyüne baskın düzenleyen İsrail ordusuna ait askeri araçlar, köy merkezinde ve eski cami yakınlarında konuşlandırıldı. İsrail askerleri araçlara ve sivillere karşı ses bombaları kullandı.

İsrail güçleri Tubas’ın güneyindeki Vadi el-Faria köyüne de baskın düzenledi. Askerler ana caddede konuşlanarak geçen araçları aradı ve bazılarını alıkoydu.

Kudüs’ün kuzeydoğusunda yer alan Anata beldesine çok sayıda zırhlı araçla giren İsrail askerleri, beldede konuşlanarak 2 Filistinli çocuğu gözaltına aldı.

Gözaltı öncesinde İsrail askerlerinin çocuklardan birine fiziksel şiddet uyguladığı anlar da video kaydıyla belgelendi.

Filistin, Batı Şeria'da İsraillilerin saldırılarının sona erdirilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Burukin beldesinde İsrailliler tarafından gerçekleştirilen saldırıların şiddetle kınandığı belirtildi.

Uluslararası topluma saldırıların durdurulması için çağrıda bulunulan açıklamada, saldırıların Filistin halkına karşı işlenen yerinden etme ve ilhak suçlarının bir parçası, toplu cezalandırma ve etnik temizlik olduğu ifade edildi.

14 Mayıs'ta Burukin yakınlarındaki bir otoyolda Filistinlilerin topraklarını gasbeden bir İsrailli vurularak öldürülmüştü. İsrail ordusu, bunun üzerine faili arama bahanesiyle Burukin'e baskın düzenlemişti.

İsrailli aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de 15 Mayıs'ta X hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de Eş-Şucaiyye ve Tel es-Sultan mahallelerinde yaptıkları soykırımın benzerinin Burukin ve Kefr ed-Dik'te de yapılmasını istemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA