6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki Grand İsias Otel davasında kamu görevlilerinin yargılandığı dosyanın üçüncü duruşması görüldü. Hayatını kaybedenler arasında turnuva için Adıyaman’a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı genç voleybolcular, antrenörleri ve tur rehberleri de bulunuyordu.
Duruşma öncesi, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve beraberindeki heyetle birlikte, Şampiyon Meleklerin aileleri adliye önünde bir araya geldi. Aileler, “Adalet susmasın” çağrısıyla duruşmaya katıldı. Otelin ilk yapımından itibaren ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla açılan dava, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
Kimler yargılanıyor, neyle suçlanıyorlar?
Grand İsias Otel’in çökmesine ilişkin ana davadan bağımsız olarak açılan bu dosyada, otelin yapım ve ruhsat sürecinde görev alan dönemin kamu görevlileri yargılanıyor.
Sanıklar arasında 1993 yılında ilk yapı ruhsatına imza atan dönemin Adıyaman Belediyesi İmar Müdürü Y.G., 2001 yılındaki ikinci yapı ruhsatını onaylayan İmar Müdürü M.S.A., Ruhsat Büro Şefi B.B., Belediye Başkan Yardımcısı O.B., Yapı Kontrol Birimi'nde görevli daimi işçi A.K. ve teknisyen F.K. bulunuyor.
Savcılık, bu kişilerin gerekli denetimleri yapmayarak ve imar mevzuatına aykırı şekilde işlem yaparak, otelin çökmesine sebep olan zincirin birer halkası olduklarını belirtiyor.
Ailelerden güçlü mesaj: “Bu bir bina değil, tasarlanmış bir mezardı”
Duruşma öncesi adliye önünde toplanan kalabalık adına konuşan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, davanın yalnızca bir ceza yargılaması değil, aynı zamanda bir “vicdan muhasebesi” olduğunu vurguladı.
“Bu bir kaza değil, bu bir katliamdı” sözleriyle tepkisini dile getiren Karakaya, bilirkişi raporlarının açıkça ihmalleri ortaya koyduğunu ve sanıkların olası kastla yargılanması gerektiğini söyledi. Karakaya şöyle devam etti:
“Bu dava sadece Şampiyon Meleklerin değil, insanlığın vicdan davasıdır. Biz artık bahaneler değil, gerçek bir adalet istiyoruz. Ceza indirimi değil, sorumluların tutuklanmasını bekliyoruz.”
KKTC Başbakanı Ünal Üstel ise yaptığı konuşmada, “Adalet tecelli edene kadar Adıyaman’da olacağız. Şampiyon meleklerimize verdiğimiz sözü tutacağız” dedi.
Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bu dava, Türkiye’de yaşanan en büyük sivil yapı facialarından biriyle ilgili olarak kamu görevlilerinin sorumluluğunu gündeme taşıyor.
Geçmişte Bolu Kartalkaya ve Adana Alpargün gibi benzer yapı dosyalarında verilen cesur kararları hatırlatan aileler, bu davada da benzer bir duruş sergilenmesini istiyor. Hukukçulara göre bilirkişi raporlarının netliği, olası kast iddiasını güçlendiriyor ve sanıkların yalnızca “taksir” ile değil, daha ağır suçlamalarla yargılanmalarının önünü açabilir.
Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi ve ek raporların değerlendirilmesi için bir sonraki duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Aileler ise adalet arayışından vazgeçmeyeceklerini, her duruşmada Adıyaman’da olacaklarını yineledi.
KKTC’den gelen ailelerin ve yetkililerin duruşmalara olan ilgisi, davanın uluslararası boyut kazanmasına da neden oldu. Türkiye kamuoyunda da dikkatle izlenen dava, deprem sonrası sorumlulukların ne ölçüde yargı önüne taşınabildiğinin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: DHA





