Hatta sağlığınyaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleritüketilmesi gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’ndenDyt. Berna Ertuğ, “27 Eylül Dünya Okul Süt Günü” öncesinde, çocuklarda süttüketiminin önemi hakkında bilgi verdi.

 

9 yaşa kadar günde 2 bardak süt!

Çocukların günlük almaları gereken kalsiyum miktarı yaşagöre değişmektedir. 1-3 yaş aralığındaki çocukların 500 mg kadar kalsiyumihtiyacı varken ergenlikte bu miktar 800-1000 mg a kadar çıkar. Bu miktarıkarşılamak için 2-3 yaşındaki çocukların 2 bardak, 4-8 yaşındaki çocukların 2,5bardak, 9-18 yaş arasındaki çocukların ise 3 bardak süt içmeleri yeterlidir.

 

Vitamin ve mineral kaynağı…

Manda, koyun, keçi, inek, deve gibi birçok hayvanın sütübeslenmede kullanılmaktadır. Sütün besin öğesi içeriği elde edildiği hayvantürüne göre farklılık göstermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum,fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyibir kaynaktır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağı ile ilişkili olarak yeralmaktadır. Süt, suda eriyen vitaminleri de içerir. Süt; kalsiyum, fosfor,magnezyum, potasyum, çinko gibi mineraller açısından da zengindir.

 

Süt içtikten sonra karnı ağrıyor mu?

Bazı çocuklar anne sütünden kesilirken yerine konan ineksütünü reddedebilir. Bu reddetme çocuğun sütün tadını beğenmemesinden ya dabiberondan içmek istememesinden kaynaklanabilir. Hatta çocuk duygusal olarakanne memesine bağlandığı için de süt içmeyi reddedebilir. Süt sevmemenin birdiğer nedeni laktoz intoleransı olabilir. Bazı çocuklarda süt içtikten sonrakarın ağrısı, kramplar ve gaz şikayetleri ile birlikte seyreden laktozintoleransı süt içindeki laktozun iyi sindirilmemesi nedeniyle oluşan birhastalıktır. Bu durumda laktoz içermeyen sütler tercih edilebilir.

 

Yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum kaynağı

Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt,ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşilyapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin sağladığı K vitaminikemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemlidir. Brokoli çorbası yapabilirhatta süt veya krema eklenerek, kalsiyum ve mineraller açısındanzenginleştirilmiş olur.

 

Çocuklarınıza 9 adımda sütü sevdirebilirsiniz…

Çocuğunuzun sütü sevmesi için ona sütü az miktardavererek başlayabilirsiniz. Bir su bardağı yerine bir çay bardağı ile başlayıpbir süre sonra çocuk alıştıkça miktarı artırabilirsiniz.

Çocuğun kendini özgür hissetmesi için ona seçme şansıtanımalı, çok baskı yapmamalısınız.

“Süt içmek ister misin?” diye sormak yerine “Sütünü ballımı, çilekli mi, muzlu mu istersin?” diyerek, ona süt içme tercihini değil,sütün içine ekleyeceğiniz tatlandırıcıyı tercih etme şansını bırakmışolursunuz. Böylelikle çocuk hem sütünü içecek hem de kendini özgürhissedecektir.

Süt içmesi için sadece süt içtiği özel bir bardak ya dapipet alabilirsiniz.

Çocuklar taklit ederek ve düzenli tekrar ile öğrenir. Bunedenle çocuğunuza örnek olarak siz de çocuğunuzla birlikte düzenli olarak sütiçmelisiniz.

Sofranızda gazlı içecekler tüketmek yerine ayran, kefirgibi içecekler bulundurmaya özen göstermelisiniz.

Yoğurt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm buişlemler sırasında çocuğunuzu da sürece dahil ederek size yardım etmesinisağlamalısınız.

Gıdaları süt ile zenginleştirebilirsiniz. Patatespüresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya dasütlü meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz sütü sevmiyorsa hangi besinlerin sütünyerini tutabileceğini bilmeli, beslenmesini buna göre planlamalısınız.

Editör: Haber Merkezi