Giresun’un Güce ilçesinde Gelevara Deresi üzerine yapılması planlanan Yiğit HES Projesi’ne ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hakkında dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Raporda, suyun Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Kumarlı HES’e verileceğinin yazılması, “kopya rapor” şüphesini gündeme taşıdı.

İddiaya göre, Ankara merkezli bir çevre danışmanlık firması tarafından hazırlanan ÇED raporunda, Onikişubat’taki Kumarlı HES projesine ait akım gözlem ve meteoroloji verilerinin Giresun’daki projeye aktarılmış olduğu öne sürüldü. Bu durum, projeye dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda gerçekleştirilen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında da gündeme geldi.

Kahramanmaraş’ta trafik bilgileri her gün cepte!
Kahramanmaraş’ta trafik bilgileri her gün cepte!
İçeriği Görüntüle

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) yetkililerinin toplantıda fark ettiği hataların ardından hazırlanan görüş yazısında, raporda kullanılan Özlüce Deresi’ne ait uzun yıllar akım değerlerinin, DSİ tarafından gönderilen resmi verilerle uyuşmadığına dikkat çekildi. Ayrıca ÇED raporunda içindekiler dizini ile metinlerde yazım yanlışlarının bulunduğu, hatta ikinci sayfada farklı bir projeye ait bilgilerin yer aldığı ifade edilerek ilgili kurumlar uyarıldı.

Enerji yatırımlarında sık sık gündeme gelen HES projeleri, kuraklık ve yetersiz su kaynakları nedeniyle zaman zaman tartışma konusu oluyor. Öte yandan 2021 yılında DSİ tarafından yayımlanan genelgeyle HES projelerine entegre GES ve RES gibi yenilenebilir enerji santrallerinin kurulabilmesinin önü açılmıştı. 2023 verilerine göre Türkiye genelinde 140 HES şirketinin bu kapsamda başvuru yaptığı da iddialar arasında yer aldı.

Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/cevre/giresun-daki-hes-raporunda-kahramanmaras-tan-kopya-skandali-hes-