Gaziantep tarımı tarihinin en zorlu sınavlarından birini veriyor. Hafta sonu etkili olan ve meteorolojik literatürde "süper hücre" olarak tanımlanan dev fırtına bulutları, beraberinde getirdiği dolu ve sağanak yağışla Gaziantep'in verimli topraklarını vurdu. Antep fıstığı ağaçlarının kökünden söküldüğü kentte, hububat üreticileri de büyük bir şok içinde. Başak verme ve dolgunlaşma aşamasında olan binlerce dönüm buğday ve arpa tarlası, fırtınanın şiddetine dayanamayarak yerle bir oldu.

BUĞDAY VE ARPA YERE YATTI, HASAT UMUDU TÜKENDİ
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, tarlalarda yaptığı inceleme sonrası durumun vahametini gözler önüne serdi. Yiğit, "Buğdayların tamamı yere yatmış durumda. Kırılan bu ürünün bir daha ayağa kalkma imkanı yok. Bu ne hasat verir ne de samanı işe yarar. Sürekli yağış olduğu için toprakla temas eden kısımlarda küflenme başlamış. Üstelik yağış durmadığı için ilaçlama yapma şansımız da kalmadı. Geçen sene zirai donla boğuşan çiftçimiz, bu yıl bereketli yağışlara sevinirken fırtınaya kurban gitti" dedi.

"BU SENEKİ MAHSUL GİTTİ"
Başkan Yiğit, yere yatan hububatın kurtarılma ihtimalinin olmadığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Üretimin devam etmesi için çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yiğit, "Mahsul kırıldığı için düzelmez. Bu seneki emekler, tohumlar ve gübreler maalesef toprağa gömüldü. Çiftçilerimiz tüm bu afetlere rağmen üretimden vazgeçmemeli ama yetkililerimiz de bu mağduriyeti görmeli" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ YUSUF OK: "EMEĞİMİZ YOK OLDU"
Tarlası zarar gören çiftçilerden Yusuf Ok ise yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: "Büyük umutlarla sertifikalı tohum aldım, gübremi attım. Tüm emeğimizi fırtına ve dolu aldı götürdü. Buğdaylarımız yerle bir oldu, mahsulümüz yok oldu. Çiftçi olarak gerçekten çok mağdur durumdayız."

Kaynak: İHA



