Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 41. İSEDAK Toplantısı açılışında Batı Şeria’daki saldırılara dikkat çekti. Erdoğan, “Ateşkes anlaşmasına rağmen 200’ün üzerinde masum katledildi. Batı Şeria’da işgal ve saldırılara ara vermeyen bir yönetimle karşı karşıyayız” dedi.

Erdoğan, toplantının İslam dünyasına ve tüm insanlığa hayırlı kararlar doğurmasını temenni ederek, “Rabb’im emeklerinizi hayra tebdil eylesin” ifadelerini kullandı.

İSEDAK’ta Panel ve Yan Etkinlikler: Ekonomi, Turizm ve Dijital Dönüşüm Masaya Yatırıldı

Cumartesi günü başlayan etkinlikler kapsamında panel ve oturumlarda ekonomi ve mali işbirliği, ulaştırma, iletişim, sürdürülebilir turizm ve dijital dönüşüm konuları ele alındı. Erdoğan, “Tüm katılımcılara şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız aramızdaki dayanışmayı güçlendirecek” dedi.

14 Yıl Sonra Suriye’de Yeniden Umut

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İSEDAK kapsamında Suriye’de yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. “Yaklaşık 14 yıl boyunca Suriyeli kardeşlerimiz çok ağır bedeller ödedi. 1 milyona yakın Suriyeli hayatını kaybetti, milyonlarcası Türkiye ve diğer ülkelere göç etti” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere ensar bilinciyle destek verdiğini vurguladı ve Suriye’nin yeniden toparlanma sürecine girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca İSEDAK çatısı altında Suriye’ye özel bir destek programının başlatıldığını açıkladı. Program, eğitim, uzman değişimi ve fizibilite çalışmaları gibi alanlarda proje desteklerini kapsıyor.

Kıbrıs Türk Halkına Tam Destek

Dünyanın En İyi Tatlıları Açıklandı: Türkiye Listede Zirvede
Dünyanın En İyi Tatlıları Açıklandı: Türkiye Listede Zirvede
İçeriği Görüntüle

Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden katılan temsilcilere de selamlarını ileterek, Kıbrıs Türk halkının İslam dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. “Teşkilat olarak Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmayacağız, haklı mücadelelerinde yanlarında olacağız” dedi.

Gazze ve Filistin: İnsanlık Dramı Devam Ediyor

Erdoğan, Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekerek, “70 binden fazla Filistinli İsrail’in saldırıları sonucu hayatını kaybetti, 170 bin kişi yaralandı. Uluslararası kuruluşların kayıtsızlığı bu yaraları büyüttü” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ateşkesin sağlanmasında aktif rol oynadığını belirten Erdoğan, Mısır ve Katar’ın çabalarına teşekkür etti. İsrail’in saldırılarının devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu saldırılar barış yolunu hedef alsa da Filistin davasından vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Sudan’da Çatışmalar ve İslam Dünyasına Çağrı

Sudan’da 29 aydır süren çatışmalara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sudan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumalıyız. İslam dünyası olarak sorunlarımızı kendimiz çözmeliyiz” çağrısında bulundu.

İSEDAK’tan Ekonomik İşbirliği ve Ticaret Hamlesi

Erdoğan, İSEDAK bünyesinde yürütülen projelerin önemine dikkat çekerek, küresel ekonomik durgunluğa karşı üye ülkeler arasında işbirliğinin hayati olduğunu vurguladı. Tercihli Ticaret Sistemi’nin genişletilmesini ve İslami finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasını önerdi. Ayrıca KOBİ’ler arası işbirliği ağları ve helal sertifikalandırma konularına da değindi.

Konuşmasını, İslam dünyasının birbirine kenetlenmesinin önemine vurgu yaparak tamamlayan Erdoğan, Peygamberimizin “Müslümanların diğer Müslümanlarla ilişkisi birbirine kenetlenmiş bina gibidir” hadisini hatırlattı. 41. İSEDAK Toplantısı’nın hayırlara vesile olmasını dileyerek katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA