Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yaşayan Ayşe Dernek, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayata yeniden tutunmayı başardı. Depremde evi ve iş yerini kaybeden Dernek, konteyner çarşıda kurduğu küçük dikimevinde üretime devam etti. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) sağladığı destekle işini büyüten Dernek, aldığı makineler sayesinde üretim kapasitesini artırdı. Elbise ve gömlek gibi çeşitli kıyafetler diken Dernek, aynı zamanda iki kadına iş imkânı sağlayarak hem kendi hayatını yeniden kurdu hem de başka kadınlara umut oldu.

DEPREMDE EVİ VE İŞ YERİ YIKILDI
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde uzun yıllardır terzilik yapan Ayşe Dernek, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden önce sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Lösemi hastası olduğunu öğrenen Dernek’in hayatı depremle birlikte daha da zorlaştı.
Depremde hem evi hem de iş yeri yıkılan Dernek, eşiyle birlikte bir süreliğine Kırşehir’e taşındı. Yaklaşık üç ay burada kaldıktan sonra yeniden memleketine dönmeye karar verdi.

Elbistan’a dönen Dernek, Güneşli Mahallesi’nde kurulan konteyner çarşıda yeniden iş hayatına başlamaya karar verdi.
KONTEYNERDE ÜRETİME BAŞLADI
Memleketine döndükten sonra hayatını yeniden kurmak için çalışmaya başlayan Ayşe Dernek, konteynerde küçük bir dikim atölyesi kurdu.
İlk etapta üç makine ile üretime başladığını belirten Dernek, zamanla işini geliştirmek için destek arayışına girdi. Depremzede esnafa yönelik sağlanan KOSGEB destek programına başvuran Dernek, aldığı hibe ile üretim kapasitesini artırdı.
KOSGEB desteği sayesinde makinelerinin sayısını altıya çıkaran Dernek, elbise ve gömlek gibi çeşitli ürünler üretmeye başladı.

KADINLARA İŞ VE EĞİTİM İMKÂNI SAĞLIYOR
Ayşe Dernek, yalnızca kendi işini büyütmekle kalmadı. Aynı zamanda iki kadına da istihdam sağlayarak onların da ekonomik hayata katılmasına katkı sundu.
Atölyesinde çalışan kadınlara dikiş eğitimi veren Dernek, işi öğrenen bazı kadınların evlerinde de üretim yapabildiğini söyledi.
Toplu sipariş aldıklarında bu işleri kadınlara dağıttıklarını ifade eden Dernek, böylece daha fazla kadının gelir elde etmesine katkı sağladıklarını belirtti.

“UMUDUMU HİÇ KAYBETMEDİM”
Depremde her şeyini kaybetmesine rağmen hayata tutunmayı başaran Ayşe Dernek, umudunu hiçbir zaman kaybetmediğini ifade etti.
Dernek, “Depremden sonra bir yıl içinde yeniden iş yerimi kurdum. Bu KOSGEB’in desteği sayesinde oldu. Hâlâ tedavi görüyorum ama bana en iyi gelen yer burası. İnsanlara bir şeyler öğretmek bana güç veriyor” dedi.

İş yerinde çalışmanın kendisine moral verdiğini belirten Dernek, üretmeye ve kadınlara destek olmaya devam edeceğini söyledi.

Kaynak: AA




