6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen büyük depremin üzerinden üç yıl geçti. Binlerce canın kaybedildiği, şehirlerin yıkıma uğradığı bu büyük felaketin yıl dönümünde, Diyarbakırlı iş adamı Mehmet Bozkuş dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bozkuş, devletin hızlı müdahalesiyle gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarının, yalnızca Türkiye için değil, dünya ülkeleri için de örnek teşkil ettiğini vurguladı.
BOZKUŞ: “DEPREME KARŞI BİLİNÇ VE DAYANIŞMA ŞART”
Mehmet Bozkuş açıklamasında, afetlerde yaşanan can kayıplarının büyük acılar bıraktığını dile getirdi. 6 Şubat depreminin 50 binden fazla insanın hayatına mal olduğunu hatırlatan Bozkuş, “Bu büyük acı, bizlere afetlere karşı daha bilinçli, daha hazırlıklı ve daha dayanışmacı olmamız gerektiğini açıkça gösterdi” dedi.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Bozkuş, şehir planlamasından yapı güvenliğine kadar her alanda ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtti. Depremle yaşamayı öğrenmenin artık bir tercih değil, bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.
“DEVLET, HİÇBİR ÜLKENİN YAPAMAYACAĞI BİR PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRDİ”
Depremin hemen ardından devletin tüm kademelerinin sahaya indiğini belirten Bozkuş, “Polisi, jandarması, AFAD’ı ve gönüllülerle birlikte herkes elinden gelenin fazlasını yaptı” dedi. Bozkuş, bu refleksin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, şu sözleri kaydetti:
“Devletimiz öyle bir hızla harekete geçti ki, dünyanın hiçbir yerinde benzeri yok. Enkazların kaldırılması, yerinde dönüşüm çalışmaları, TOKİ projeleri… Sadece yıkılanın yerine yapılmadı, daha fazlası inşa edildi. Üç yıl gibi kısa bir sürede yapılan bu büyük dönüşüm, bugün tüm dünyada örnek gösteriliyor.”
Açıklamasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere teşekkür eden Bozkuş, Türkiye’nin afet yönetimi konusunda önemli bir sınav verdiğini ifade etti.
“ACIMIZ TAZE AMA UMUDUMUZ DA BÜYÜK”
Mehmet Bozkuş, açıklamasının sonunda duygusal bir çağrıda bulundu. Üç yıl geçmesine rağmen acının hâlâ taze olduğunu belirterek, “Kaybettiğimiz tüm canlara Allah’tan rahmet, geride kalan ailelere sabır diliyorum. Cenab-ı Hak, milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin. Ama biliyoruz ki biz bir arada oldukça, her felaketin üstesinden geliriz,” dedi.
Kaynak: İHA


