Türbenin simgesi olan 200 yıllık taş kayboldu
Türbenin simgesi olan 200 yıllık taş kayboldu
İçeriği Görüntüle
Deprem riski yüksek bir ülkede yaşayan Türkiye’de zorunlu deprem sigortası yeniden gündeme geldi. Türk Reasürans Genel Müdür Vekili Özgür Bülent Koç, deprem sigortasının aslında sanılandan çok daha düşük maliyetli olduğunu belirterek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Koç, Türkiye genelinde DASK için ödenen yıllık primin ortalama 2 bin lira seviyesinde olduğunu ifade ederek bunun aylık yaklaşık 170 liraya denk geldiğini söyledi. Deprem sigortasının bir kahve parasına yapılabildiğini belirten Koç, vatandaşların olası afet risklerine karşı konutlarını güvence altına almalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.
DEPREM SİGORTASI AYLIK 170 LİRA CİVARINDA
Türk Reasürans Genel Müdür Vekili Özgür Bülent Koç, 1–7 Mart Deprem Haftası kapsamında yaptığı açıklamada zorunlu deprem sigortasının maliyetine ilişkin bilgiler paylaştı.
Koç, Türkiye’de bir aracın trafik ve kasko sigortası için ortalama 30 bin lira civarında prim ödendiğini belirterek konut sigortasının çok daha düşük maliyetli olduğunu söyledi.
Deprem sigortasının yıllık ortalama 2 bin lira civarında olduğunu ifade eden Koç, bunun aylık ortalama 170 liraya denk geldiğini belirtti.
Koç, “Aylık bir kahve parasına konutunuzu teminat altına alıyoruz” diyerek vatandaşlara deprem sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.
KONUTUN BÜYÜKLÜĞÜ VE RİSK BÖLGESİ PRİMİ ETKİLİYOR
Deprem sigortası primlerinin sabit olmadığını belirten Koç, konutun bulunduğu bölge ve büyüklüğüne göre prim miktarının değişebildiğini ifade etti.
Türkiye’nin yedi farklı deprem risk bölgesi bulunduğunu hatırlatan Koç, risk seviyesine göre primlerin farklılık gösterebildiğini söyledi.
Bazı konutlarda aylık primlerin 100–200 lira seviyesinde olabildiğini belirten Koç, daha büyük konutlarda ise bu rakamın 600–700 liraya kadar çıkabildiğini kaydetti.
OTOMATİK YENİLEME SİSTEMİ GÜNDEMDE
Özgür Bülent Koç, zorunlu deprem sigortasında yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını da açıkladı. Hazırlanan yeni kanun taslağıyla birlikte otomatik yenileme sisteminin devreye girmesi planlanıyor.
Bu sistem sayesinde vatandaşların poliçelerini her yıl yenilemek için ayrıca işlem yapmasına gerek kalmayacak.
Koç, deprem sonrasında poliçe sayılarının kısa süreli artış gösterdiğini ancak zamanla yeniden düştüğünü belirterek otomatik yenileme sisteminin bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağını ifade etti.
TÜRKİYE’DE DASK SİGORTALILIK ORANI YÜZDE 58
DASK verilerine göre Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası bulunan konut oranı yüzde 58 seviyesinde bulunuyor.
Ülke genelinde yaklaşık 11 milyon 690 bin konutun deprem sigortası bulunduğu belirtiliyor.
Sigortalılık oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 65 ile Marmara Bölgesi olurken, en düşük oran ise yüzde 45 ile Karadeniz Bölgesi’nde görülüyor.
EN YÜKSEK SİGORTALILIK DÜZCE VE BOLU’DA
İl bazında değerlendirildiğinde deprem sigortası oranının en yüksek olduğu şehirler Düzce ve Bolu olarak dikkat çekiyor.
Bu iki ilde sigortalılık oranı yüzde 91 seviyesinde bulunuyor. Yalova yüzde 87, Muğla yüzde 84 ve Sakarya yüzde 83 ile bu illeri takip ediyor.
Sigortalılık oranının en düşük olduğu iller arasında ise Gümüşhane, Rize ve Bayburt yer alıyor.
DEPREM SONRASI TAZMİNAT ÖDEMELERİ
Doğal Afet Sigortaları Kurumu, son yıllarda meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda tazminat ödemesi gerçekleştirdi.
2025 yılında İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 10 binden fazla hasar ihbarı alınırken, 6 bin 168 dosya için toplam 167,7 milyon lira ödeme yapıldı.
Balıkesir’de yaşanan iki farklı depremde ise toplam yüzlerce dosya için milyonlarca lira tazminat hak sahiplerine ulaştırıldı.

Kaynak: AA