Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kahramanmaraş’ta yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin milli savunma sanayisinde ulaştığı seviyenin caydırıcılık gücünü her geçen gün artırdığını belirterek, “Allah’ın izniyle hiç kimse Türk milletinin kılına dahi zarar vermeyi aklının ucundan geçiremeyecek bir noktaya doğru ilerliyoruz” dedi.
Bir dizi program kapsamında kente gelen Bakan Kacır, AK Parti Kahramanmaraş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 23 yılda her alanda büyük bir dönüşüm yaşadığını vurguladı.
“2002 Öncesi Türkiye, İmkânsızlıklarla Kuşatılmıştı”
Türkiye’nin 2002 yılı öncesinde istikrarsızlık, vesayet ve ekonomik darboğazlarla mücadele eden bir ülke olduğunu ifade eden Kacır, milletin iradesinin uzun yıllar boyunca görmezden gelindiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu tabloyun tamamen değiştiğini dile getiren Kacır, “Milletimiz 23 yıl önce zincirlerini kırarak kaderine el koydu. AK Parti iktidarlarıyla birlikte Türkiye kalkınma yolculuğunda yeni bir sayfa açtı” diye konuştu.
Sanayide ve İhracatta Rekor Artış
Bakan Kacır, Türkiye’nin sanayi ve ihracat rakamlarında tarihi seviyelere ulaştığını belirterek şu bilgileri paylaştı:
-
Sanayi katma değeri 41 milyar dolardan 241 milyar dolara yükseldi
-
İhracat 36 milyar dolardan 273 milyar dolara çıktı
-
Türkiye; ticari araç, beyaz eşya, güneş paneli ve çelik üretiminde Avrupa lideri oldu
-
Askeri İHA üretiminde dünya birinciliğine ulaşıldı
“Türk Mührünü Gökyüzüne Vurduk”
Milli savunma sanayisindeki gelişmelere geniş yer ayıran Kacır, Türkiye’nin hava, kara, deniz ve uzay alanlarında güçlü bir savunma altyapısı kurduğunu söyledi.
Bayraktar, ANKA, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Atak, Gökbey, KAAN ve Kızılelma projeleriyle Türk mühendisliğinin dünyaya damga vurduğunu belirten Kacır, MİLGEM projeleri ve TCG Anadolu ile de Mavi Vatan’daki gücün tahkim edildiğini ifade etti.
“2 Bin Kilometre Menzilli Füze Programı Başarıya Ulaşacak”
Türkiye’nin savunma teknolojilerinde hız kesmeden ilerlediğini vurgulayan Kacır, SOM, Çakıl, Atmaca ve Tayfun füzelerinin ardından çok daha ileri projelerin yolda olduğunu söyledi.
“2 bin kilometre menzilli füze programımızı başarıya ulaştıracağız” diyen Kacır, Korkut, Hisar ve Siper sistemleriyle Türkiye’nin hava savunmasının katmanlı hale getirildiğini kaydetti.
“Türkiye Artık Ne Derse O Yapılan Ülkedir”
Türkiye’nin uluslararası arenadaki konumunun değiştiğini belirten Bakan Kacır, “Eskiden ‘Biz ne dersek onu yapar’ denilen bir Türkiye vardı. Bugün ise ‘Acaba Türkiye ne der?’ diye sorulan bir ülke konumundayız” ifadelerini kullandı.
Deprem Sonrası Kahramanmaraş’ta Sanayiye Büyük Destek
Kahramanmaraş’ın depremden ağır yara aldığını hatırlatan Kacır, yaraların hızla sarılması için sanayiye öncelik verdiklerini söyledi.
Bu kapsamda:
-
2 bin 84 hektarlık alanda 11 yeni sanayi bölgesi ilan edildi
-
Depremden etkilenen sanayi işletmeleri için 6,1 milyar lira finansman sağlandı
-
2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi desteği verildi
-
873 işletmeye 166 milyon lira afet desteği aktarıldı
135 Milyar Liralık Yatırım, 26 Bin 600 Kişiye İstihdam
Kacır, Kahramanmaraş’ın Cazibe Merkezleri Programı’na dahil edildiğini belirterek, 643 yatırıma teşvik belgesi verildiğini, bu yatırımlar sayesinde 135 milyar liralık yatırım ve 26 bin 600 kişilik istihdamın önünün açıldığını açıkladı.
TUSAŞ Kahramanmaraş Tesislerinin Temeli Atılıyor
Gençlere ve teknolojiye yapılan yatırımların önemine dikkat çeken Kacır, Kahramanmaraş’ta Milli Teknoloji Atölyesi’nin açılacağını ve TUSAŞ’ın kentte kuracağı tesislerin temelinin kısa süre içinde atılacağını duyurdu.
“ANKA’dan KAAN’a uzanan bu büyük yolculukta Kahramanmaraş’ın yiğit evlatları öncü olacak” diyen Kacır, sadece bugün açılışı yapılacak projelerin toplam büyüklüğünün 6,4 milyar lira olduğunu sözlerine ekledi.
455 Bin Deprem Konutu Teslim Edildi
Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, dünyada benzeri olmayan bir seferberlikle 3 yıl dolmadan 455 bin deprem konutunun hak sahiplerine teslim edildiğini de hatırlattı.





