Antalya’nın Alanya ilçesinde 2 yıl önce yaya geçidinde yaşanan ölümle sonuçlanan trafik kazasında, Kazakistanlı Aliya Kulmagambetova’ya çarpan Fatma E.’ye verilen hapis cezası adli para cezasına çevrildi. Mahkeme, sürücüye 10 taksitte 30 bin 400 lira ödeme yaptırılmasına karar verdi.
2023 yılında Alanya D400 kara yolunda meydana gelen olayda, tatil için Antalya’ya gelen 38 yaşındaki Aliya Kulmagambetova, otelden ayrılarak ilçeyi gezmek istedi. Yolun karşısına geçmek üzere yaya geçidini kullanan Kazak turist, Fatma E.’nin kullandığı otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine gelen sağlık ekipleri Kulmagambetova’yı ambulansla hastaneye kaldırdı. Tüm müdahalelere rağmen genç kadın hayatını kaybetti.

Kaza sonrası gözaltına alınan Fatma E., ifadesinde, Kulmagambetova’nın karşıya geçmeye çalıştığını gördüğünü, uyarmak için kornaya bastığını ancak genç kadının kulaklık nedeniyle duymadığını ve aracın durmadığını söyledi. İncelemelerin ardından serbest bırakılan sürücüye, ölümün ardından aileden herhangi bir başsağlığı mesajı gelmediği de rapor edildi.
Kaza yerinde yapılan teknik incelemede, otomobilin 48 metre fren izi bıraktığı belirlendi. Bilirkişi raporlarında, kazada genç kadının kusursuz olduğu ve tüm sorumluluğun sürücü Fatma E.’ye ait olduğu bildirildi.
Alanya 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi, Fatma E.’yi "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. İndirim uygulanarak ceza 2 yıl 1 aya düşürüldü ve hapis cezası 30 bin 400 TL adli para cezasına çevrildi. Mahkeme ayrıca sürücünün 4 ay süreyle ehliyetine el konulmasına karar verdi. Para cezasının 10 taksitte ödenmesine hükmedildi.

Aliya Kulmagambetova’nın annesi Dariga Daumbayevna, verilen cezaya tepki göstererek, “Bir insanın hayatına 30 bin 400 TL değer biçildi. Bu, hiçbir şekilde adil değil. İstinaf yoluna başvuracağız” dedi. Ailenin avukatı Ali Şan da kararı “emsali olmayan ve yetersiz bir ceza” olarak nitelendirdi.
Aile, Fatma E.’nin olaydan 10 gün sonra sosyal medyada eğlenirken çektiği videoları mahkemeye sunduklarını açıkladı. Avukat Ali Şan, “2 yıllık yargılama sürecinde sanıktan tek bir başsağlığı mesajı bile gelmedi. Bu durum aileyi derinden üzdü” ifadelerini kullandı.
Kararın ardından Kulmagambetova ailesi ve avukatları, istinaf başvurusuna hazırlanıyor. Aile, adil bir ceza verilmesini beklediklerini belirtti. Mahkeme süreci ve sosyal medyadaki davranışlar, davayı uluslararası dikkat çeken bir boyuta taşıdı.


Kaynak: DHA




