Türk Mutfağı Haftası'nda Anlamlı Etkinlik

Antalya’da Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, büyükanneler ve torunları, Alanya'nın coğrafi işaretli yöresel lezzeti “gülüklü” (hülüklü) çorbasını birlikte hazırladı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonuyla gerçekleştirilen etkinlik, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından organize edildi. “Nineden Toruna Lezzet Mirası” programı, hem kuşaklar arasında lezzet köprüsü kurdu hem de geleneksel tatların yaşatılmasına katkı sağladı.

Minik Ellerden Büyük Lezzetler

Etkinlikte, torunlar büyükanneleriyle birlikte gülüklü çorbanın en özel unsuru olan küçük köfteleri yoğurdu. Kuşaklar bir arada hem mutfak sırlarını paylaştı hem de geçmişten günümüze uzanan tatların izini sürdü. Çocukların elleriyle şekillendirdiği köfteler sofralara dizilirken, büyükanneler hem geçmişten kesitler sundu hem de aile bağlarının önemini vurguladı.

Aile Değerlerine ve Mutfağa Sahip Çıkma Çağrısı

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, bu yılın “Aile Yılı” ilan edildiğine dikkat çekerek, “Geleneksel lezzetlerin asıl kaynağı olan ninelerimizden öğrenmek için bu buluşmayı düzenledik. Hem mutfağımıza hem de aile değerlerimize sahip çıkmak istedik” ifadelerini kullandı.

Duygusal Anlar ve Kuşaklararası Bağlar

Etkinliğe katılan Mehmet Tunç, büyükannesine sarılarak, “İyi ki bugün buraya gelmişim ve iyi ki anneannemin torunu olmuşum” diyerek duygularını paylaştı. Katılımcılardan Gönül Gümüş ise “Bu çorba sadece yemek değil, aile sıcaklığını taşıyan bir miras” dedi. Hacer Özdemir ise çorbayı torunuyla sık sık yaptığını belirterek, “Bugün burada herkesin öğrenmesi için birlikte hazırlıyoruz” diye konuştu. Torunu Mustafa Bekir Tosun da çorbanın tadını “Harika” diye tanımladı ve “Anneannemle böyle bir etkinliğe katıldığım için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Alanya’nın Tescilli Lezzeti: Gülüklü Çorbası

Program sonunda, Olgunlaşma Enstitüsü şefleri tarafından hazırlanan çorba katılımcılara ikram edildi. Alanya’da düğünlerden mevlitlere, cenazelerden özel misafir sofralarına kadar pek çok etkinlikte sunulan gülüklü çorba, 2019 yılında Alanya Belediyesi tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Yerel ağızda “hülüklü” olarak da bilinen bu özel çorba; nohut, işkembe veya tavuk eti, pirinç ve bol baharatla hazırlanıyor.

Kaynak: iha