Kahramanmaraş’ta maddi hasarlı kazalar için e-Devlet uyarısı: Tutanaklar artık dijital
Kahramanmaraş’ta maddi hasarlı kazalar için e-Devlet uyarısı: Tutanaklar artık dijital
İçeriği Görüntüle
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın öncülüğünde Türkiye’de ilk kez uygulamaya alınan “Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi”, Kahramanmaraş’ta da devreye girdi. Gelişim geriliği riski taşıyan 0-8 yaş arası çocuklara yönelik hazırlanan sistem, tek merkezden sağlık, bakım, rehabilitasyon ve eğitim desteği sunuyor.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının desteğiyle yürütülen bu kapsamlı pilot uygulama; Kahramanmaraş, Ankara, Mersin ve Bursa’da eş zamanlı olarak hayata geçirildi. UNICEF’in teknik destek sağladığı projede amaç, çocukların gelişim geriliklerinin erken aşamada tespit edilmesi ve ailelerin sürece aktif katılımıyla bilinçli şekilde desteklenmesi.
Kahramanmaraş’ta Erken Çocukluk Gelişim Merkezi çatısı altında hizmet veren sistem, aile temelli yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Ailelerle birlikte çocuğun güçlü yönleri, gelişim alanları ve ihtiyaçları değerlendiriliyor, süreç boyunca aileye rehberlik ediliyor.
Pilot uygulama, yalnızca çocuklara değil, ailelerin de güçlendirilmesine odaklanıyor. Uygulamada kullanılan özel değerlendirme rehberi, akademik çevreler tarafından geliştirilmiş ve dünyada 30'dan fazla ülkede uygulanmakta olan bir sistem. Türkiye'de ise ilk defa bu denli kapsamlı bir şekilde kullanıma sunuluyor.
Kahramanmaraş’ta pilot merkeze başvuran aileler, çocuklarının ihtiyaç duyduğu tüm desteklere tek noktadan ulaşabiliyor. Bu sayede sağlık, eğitim, bakım ve psikososyal destek alanları tek bir çatı altında buluşturulmuş oluyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da yaptığı açıklamada, erken müdahalenin sadece bireysel değil, toplumsal bir yatırım olduğuna dikkat çekti. Bakan Göktaş, “Hedefimiz, bu modeli tüm Türkiye’ye yaymak ve her çocuğa ulaşmak” dedi.
Bakan Göktaş, geçtiğimiz günlerde Bursa’daki yeni merkezin açılışında yaptığı konuşmada, çocuğun gelişimini desteklemenin en sağlıklı yolunun aileyi güçlendirmekten geçtiğini vurguladı.
“Erken müdahale alanına yapılan her yatırım, sadece bir çocuğun değil; o çocuğun ailesinin ve dolayısıyla toplumun geleceğine yapılan yatırımdır” diyen Bakan, merkezin yalnızca gündüzlü hizmetlerle değil, ev ziyaretleri ve telefon görüşmeleriyle de aileyle iletişimini sürdürdüğünü ifade etti.
Bugüne kadar dört pilot ilde toplam 115 çocuk ve ailesine ulaşılan uygulama, çocukların gelişimsel destek süreçlerini sistemli ve bilimsel temellere dayalı bir çerçevede yönetmeyi hedefliyor.
Kahramanmaraş’taki Aileler Sisteme Yoğun İlgi Gösteriyor
Kahramanmaraş’ta başlayan uygulama, özellikle erken yaş grubunda gelişim takibi yapılan çocuklara yönelik önemli bir boşluğu dolduruyor. Ebeveynler, çocuklarının bireysel ihtiyaçlarının tek merkezden karşılanabilmesinden ve uzman desteğine kolay erişimden memnun.
İlgili kamu kurumları ve uzman ekiplerle koordineli yürütülen süreçte, hem çocukların gelişimi yakından izleniyor hem de ailelerin bilinç düzeyi artırılıyor. Projenin ilerleyen dönemlerde daha fazla aileye ulaşması hedefleniyor.

Muhabir: MÜCAHİT KIR