Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de, çalıştığı geminin demirinin internet kablosuna zarar verdiği iddiasıyla 2 aydır tutuklu bulunan 24 yaşındaki Türk denizci Ali Yol’un ailesi, yetkililerden yardım istedi. Astım hastası olduğu belirtilen Yol’un cezaevinde zor koşullarda kaldığı, sağlığının giderek bozulduğu ifade edildi. Ailesi, genç denizcinin suçsuz yere hapiste tutulduğunu savunarak, bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor.

İNTERNET KABLOSUNA ZARAR İDDİASIYLA TUTUKLANDI
Hataylı denizci Ali Yol, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde, görev yaptığı gaz gemisinde dördüncü kaptan olarak çalışıyordu. Yaklaşık 2 ay önce yaşanan olayda, iddiaya göre Kızıldeniz geçişi sırasında gemiden kazara denize düşen demir, deniz altından geçen internet kablolarına zarar verdi. Durumu fark eden mürettebat, kısa süre içinde geri dönerek demiri gemiye aldı.

Ancak olayın ardından yerel makamlar, demirin internet altyapısına zarar verdiğini öne sürerek gemi kaptanı ve dördüncü kaptan Ali Yol’u gözaltına aldı. Gemi personelinden sadece iki kişi hakkında işlem yapılması dikkat çekerken, iki aydır tutuklu bulunan Yol için henüz somut bir hukuki gelişme yaşanmadı.

“AĞABEYİM ASTIM HASTASI, SAĞLIĞI GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR”
Ali Yol’un kardeşi Selim Yol, ağabeyinin zor şartlar altında tutulduğunu ve sağlığının her geçen gün bozulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yaklaşık bir ay sonra yalnızca bir kez telefon hakkı verilmiş. Ondan önce başka bir mahkumun telefon hakkını rica ederek bizi arayabildi. Astım hastası olan ağabeyim, bu süreçte 20-25 kilo verdiğini, yemek yiyemediğini ve artık uyuyamadığını söylüyor. Gözaltına alındığında üzerinde sadece kıyafetleri vardı. O günden beri ne duş alabilmiş ne de üstünü değiştirebilmiş. Ortam çok soğuk, battaniyesi bile yok. Başına bir şey gelmesinden korkuyoruz.”
Aile, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlara başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. “Sürekli ‘bugün-yarın serbest bırakılacak’ deniyor ama hiçbir gelişme olmuyor,” diyen Selim Yol, en azından soruşturma süresi boyunca ağabeyinin Türkiye’ye dönmesine izin verilmesini istediklerini belirtti.

“NEFES ALMAK İSTİYOR, O BİLE OLMADI”
Ali Yol’un annesi Yıldız Yol ise gözyaşları içinde oğlunun bir an önce kurtarılmasını istedi. Şu ifadelerle yetkililere seslendi:
“Çocuğum iki aydır hasta. Artık dayanacak gücü kalmadı. Bunalıma girmiş. ‘Anne, ne olur beni buradan çıkarın’ diye yalvarıyor. Elimizden hiçbir şey gelmiyor. Oradaki ortamda ne yaşandığını bilmiyoruz. Oğlumun ‘Beni sadece yemeğe çıkarın, biraz nefes alayım’ demesi bile karşılık bulmadı. İki aydır şirketten tek kuruş para gelmedi. Yanına gitmeye de gücümüz yok. Artık maddi manevi tükendik. Oğlumun sağ salim dönmesini istiyorum, başka bir şey istemiyorum.”
Aile, yalnızca insanî gerekçelerle Ali Yol’un Türkiye’ye iadesi ya da gemiye geri dönmesine izin verilmesini talep ediyor. Soruşturmanın derinleştirilmesi sürerken, Türkiye’de kamuoyunun ilgisi de artıyor.

Kaynak: DHA



