Tavuklu Sebzeli Çorba Tarifi: Hafif ve Besleyici

Malzemeler:

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı su
  • Tuz, karabiber ve kekik (isteğe göre)
  • Yarım limon suyu (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı un (isteğe göre kıvam artırmak için)

Yapılışı:

  1. Tavuğu Haşlayın: İlk olarak tavuk göğsünü güzelce yıkayın ve bir tencereye koyarak üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra tuz ekleyin ve tavuk tamamen pişene kadar haşlayın. Piştikten sonra tavuk etini didikleyin ve kenara alın.

  2. Sebzeleri Hazırlayın: Havuç, patates ve kabakları soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Soğanı da ince ince doğrayın. Sarımsağı ezin.

  3. Sebzeleri Kavurun: Sıvı yağı büyük bir tencerede ısıtın, doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyin, kavurun. Ardından havuç, patates ve kabakları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.

  4. Çorbayı Hazırlayın: Sebzeler kavrulduktan sonra üzerine 6 su bardağı suyu ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Eğer çorbanızın kıvamını yoğunlaştırmak isterseniz, bir yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz.

  5. Tavuk ve Baharatları Ekleyin: Sebzeler piştikten sonra haşladığınız tavuk etini tencereye ilave edin. Tuz, karabiber ve kekik ile tatlandırın. İsteğe göre yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz.

    Ankara'da bazı otobüs ve metro durakları kapatıldı Ankara'da bazı otobüs ve metro durakları kapatıldı
  6. Karıştırıp Servis Edin: Çorbanın tüm malzemeleri birbirine karıştıktan sonra, birkaç dakika daha kaynatın ve sıcak olarak servise sunun.


Sini Köfte Tarifi: Pratik ve Doyurucu

Malzemeler:

  • Köfte Harcı İçin:
    • 500 gram kıyma
    • 1 su bardağı ince bulgur
    • 1 adet soğan (rendelenmiş)
    • 2 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı pul biber
    • 1 tatlı kaşığı kimyon
    • 1 çay bardağı sıcak su (bulgurları ıslatmak için)
  • İç Harcı İçin:
    • 250 gram kıyma
    • 1 adet soğan (rendelenmiş)
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı pul biber
    • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Üzeri İçin:
    • 2 yemek kaşığı tereyağı (üzerine sürmek için)

Yapılışı:

1. İç Harcı Hazırlayın:

  • Bir tavada sıvı yağı ısıtın, üzerine rendelenmiş soğanı ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
  • Ardından kıymayı ekleyin ve iyice kavrulana kadar pişirin. Karışıma tuz, pul biberi ilave edin ve karıştırın.
  • İç harcı soğumaya bırakın.

2. Köfte Harcını Hazırlayın:

  • İnce bulguru bir kaba alın, üzerine sıcak suyu ekleyin ve bulgurlar şişene kadar bekletin.
  • Bulgur şiştikten sonra üzerine kıymayı, rendelenmiş soğanı, salçayı, tuzu, pul biberi ve kimyonu ekleyin.
  • Karışıma zeytinyağını da ilave edin ve malzemeleri iyice yoğurun. Köfte harcınız kıvam almalı; eğer sertse biraz daha su ekleyebilirsiniz.

3. Köfteleri Şekillendirin:

  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp ince, uzun şekiller verin.
  • Her köfteyi iç harçla doldurup kapatın ve biraz daha sıkıştırarak şekil verin.

4. Köfteleri Pişirin:

  • Fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız köfteleri tepsiye dizin.
  • Üzerine eritilmiş tereyağını sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Köfteler altın rengini aldığında pişmiş demektir.

5. Servis Edin:

  • Fırından çıkardığınız sini köftelerini sıcak olarak servis edin. Yanında yoğurt ya da bir salata ile sunabilirsiniz.

Yoğurtlu Semizotu Salatası: Hafif ve Ferahlatıcı

Malzemeler:

  • 1 bağ semizotu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Limon suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Semizotunu Hazırlayın:

  • Semizotunun köklerini kesin ve yapraklarını iyice yıkayın. Yaprakları büyüklüklerine göre dilimleyin.
  • Semizotu çok fazla su bırakacağından, iyice kurutun.

2. Yoğurtlu Sosu Hazırlayın:

  • Bir kaba yoğurdu alın. Üzerine zeytinyağını, isteğe bağlı olarak rendelenmiş sarımsağı, tuzu, karabiberi ve limon suyunu ekleyin.
  • Karışımı iyice çırparak homojen bir sos elde edin.

3. Salatayı Birleştirin:

  • Yıkayıp doğradığınız semizotlarını geniş bir salata kasesine alın.
  • Üzerine hazırladığınız yoğurtlu sosu ekleyin ve nazikçe karıştırarak semizotlarının sosla iyice karışmasını sağlayın.

4. Servis Edin:

  • Yoğurtlu semizotu salatanız hazır. Servis kasesine alarak soğuk olarak servis edin.

Havuç Topları: Pratik Tatlı Tarifi

Malzemeler:

  • 3 adet havuç
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket petibör bisküvi (yaklaşık 200 gram)
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
  • Hindistan cevizi (üzeri için)

Yapılışı:

1. Havuçları Hazırlayın:

  • Havuçları rendeleyin.
  • Bir tencereye rendelenmiş havuçları alıp, üzerine toz şekeri ekleyin ve karıştırarak orta ateşte pişirmeye başlayın.
  • Havuçlar suyunu salıp çekene kadar pişirmeye devam edin.

2. Tereyağını Ekleyin:

  • Pişen havuçlar yumuşadıktan sonra tereyağını ekleyin ve karıştırarak erimesini sağlayın.

3. Bisküvileri Ezerek Ekleyin:

  • Petibör bisküvilerini bir poşet içinde ezin veya bir robot yardımıyla ufalayın.
  • Ufalanan bisküvileri havuç karışımına ekleyin ve iyice karıştırın. Bu aşamada dövülmüş ceviz veya fındık da ekleyebilirsiniz, ancak bu tamamen isteğe bağlıdır.

4. Karışımı Şekillendirin:

  • Karışım iyice karıştığında, karışımdan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak top şekli verin.
  • Hazırladığınız top şekli verilen havuç toplarını bir tabağa yerleştirin.

5. Hindistan Cevizi ile Süsleyin:

  • Havuç toplarını Hindistan cevizine bulayarak üzerini güzelce kaplayın.

6. Soğutun ve Servis Edin:

  • Havuç toplarını buzdolabında bir süre soğutun, ardından soğuk olarak servis edin.

Editör: Yaşar Onur TÜRKÖN