Asırlık Sanatın İnceliği: Antep İşi Nakış
Antep işi nakış, sabır, emek ve ustalık gerektiren geleneksel bir sanat dalı. Geçmişte kırsalda genç kızların çeyizlerini süslemek için yapılan bu nakışlar, bugün hâlâ değerini koruyor. İpek, krep ya da keten kumaşların tel tel çekilerek ipek iplikle işlenmesiyle ortaya çıkan bu eserler, kültürel bir miras olarak kabul ediliyor.
Çeyizlerin Vazgeçilmezi Olmaya Devam Ediyor
Salon ve yatak odası takımlarından havlu kenarlarına, mevlit başörtülerine kadar birçok alanda kullanılan Antep işi nakışlar, özellikle çeyiz hazırlığındaki genç kızların gözdesi. Fiyatları bin TL’den başlayarak 200 bin TL’ye kadar ulaşan bu ürünler, zamana meydan okuyan bir sanat olarak yaşatılıyor.
“13 Yaşında Başladım, Aşkla Devam Ediyorum”
Şahinbey Belediyesi Bostancı Mektebi Kültür Evi’nde mesleğini sürdüren Fatma Cin, 57 yıldır Antep işi nakış yapıyor. Mesleğe 13 yaşında başladığını söyleyen Cin, “Bir arkadaşımın eline bakarak öğrendim. Bu meslek asla unutulmaz. Antep işi, iğneyle kuyu kazmak gibidir; çok zahmetli ama bir o kadar da kıymetli. Genç kızların çeyizlerinin olmazsa olmazı” dedi.
"Nakışlar Ekonomime Katkı Sağlıyor"
Fatma Cin, işini hem severek yaptığını hem de ekonomisine katkı sağladığını belirtti. “Nakış işlerken her şeyi unutuyorum. Yaptığım nakışlar sayesinde kazanç elde ediyorum. Bin TL’den 200 bin TL’ye kadar nakışlar işleyip satıyoruz” ifadelerini kullandı.