Zohran Mamdani, New York'un seçilmiş ilk Müslüman belediye başkanı olarak tarihe geçti. Yemin töreni sırasında Kur'an-ı Kerim’e el basarak göreve başlaması, Amerikan siyaseti için tarihi bir adım oldu. İşte Mamdani'nin hayatına dair merak edilenler.

ZOHRAN MAMDANI KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİDİR?
Zohran Mamdani, 34 yaşında Hint asıllı bir Amerikalıdır. New York’ta büyüyen Mamdani, Amerika’daki siyasi kariyerini şekillendirirken, sosyal adalet, göçmen hakları ve kamu hizmeti gibi alanlarda aktif çalışmalar yapmıştır. Müslüman kimliğini kamusal yaşamında açıkça taşımaktadır. Mamdani, 2026 yılında New York'un seçilmiş ilk Müslüman belediye başkanı olarak tarihe geçti.

KUR'AN-I KERİM ÜZERİNE YEMİN ETTİ Mİ?
Evet, Zohran Mamdani, New York’un ilk Müslüman belediye başkanı olarak göreve başlamak için Kur'an-ı Kerim’e el basarak yemin etti. Mamdani, yemin törenini iki aşamalı olarak gerçekleştirdi. İlk tören, ailesine ait olan ve dedesi ile büyükannesine ait olan Kur'an-ı Kerim’ler eşliğinde tarihi Old City Hall metro istasyonu’nda yapıldı. Bu mekân, New York'un ilk metro istasyonu olup tarihi bir sembol olarak seçildi. İkinci tören ise, New York Halk Kütüphanesi’nin koleksiyonundaki 18. ve 19. yüzyıla ait el yazması bir Kur'an-ı Kerim ile yapıldı.

NEDEN OLD CITY HALL METRO İSTASYONUNDA YEMİN EDİLDİ?
Mamdani’nin yemin töreni için seçilen Old City Hall metro istasyonu, 1904 yılında açılmış ve 1945’te kapatılmış olan New York’un ilk metro istasyonudur. Bu tarihi mekân, ABD demokrasisinin köklü geçmişini simgeliyor ve Mamdani’nin töreni de sembolik olarak büyük bir anlam taşıdı.

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 26 Nisan kazanan numaralar
Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 26 Nisan kazanan numaralar
İçeriği Görüntüle

ZOHRAN MAMDANI’NİN EVLİ Mİ? EŞİ KİM?
Zohran Mamdani, Rama Duwaji ile evlidir. Mamdani ve eşi, toplumsal eşitlik ve adalet temelli projelerde birlikte yer almışlardır. Mamdani’nin siyaset anlayışında aile değerleri ve dayanışma önemli bir yer tutmaktadır.

ABD’DE MÜSLÜMAN TEMSİL GÜCÜ ARTMAKTA MI?
Zohran Mamdani’nin New York Belediye Başkanı olarak seçilmesi, ABD’de Müslümanların siyasi temsili açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Daha önce de Kongre’ye seçilen bazı Müslüman isimler olmuştu, ancak Mamdani’nin New York gibi büyük bir şehirde halkın oyuyla seçilmesi, Müslümanların siyasette daha güçlü bir temsil gücüne sahip olmasının sinyalini veriyor.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN