Yargıtay’dan Boşanma Davalarında Çarpıcı Karar

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davalarında önemli bir içtihat değişikliğine imza attı. Mahkeme, kadının eşinden habersiz ve uzun süreli olarak evden ayrılmasının, tek başına evliliği temelden sarsan bir sebep sayılamayacağını belirtti. Bu karar, benzer davalar için emsal teşkil edecek.

Boşanma Davasında Tartışmalı Durum

Canına kıyan polis memuru Emrah Erduran kimdir, kaç yaşında ve nereli?
Canına kıyan polis memuru Emrah Erduran kimdir, kaç yaşında ve nereli?
İçeriği Görüntüle

Nazilli’de görülen bir boşanma davasında, yerel mahkeme kadının kocasının bilgisi dışında uzun süre evden ayrı kalmasını Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca boşanma sebebi olarak kabul etmişti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi de bu kararı onaylamıştı.

Yargıtay Kararıyla Emsal Oluştu

Kadın eşin avukatının temyizi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararı inceledi ve şu noktaları vurguladı:

  • Kadının evi terk etmesi, evlilik birliğinin temelden sarsılması için tek başına yeterli değil.
  • Erkek eşin, kadının ayrılışına dayalı boşanma davası açmamış olması nedeniyle yerel mahkemenin kararı hatalı.
  • Mahkemenin kararı bozuldu ve bundan sonra benzer davalarda emsal oluşturacak.

Bu karar, boşanma davalarında kadınların hakları ve evlilik birliğinin sarsılması kriterleri açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN