Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz kimdir, nerelidir? Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz kimdir, nerelidir?
Her Türk Gencinin Hayali: Askerlikte Yeni Bir Alternatif - Temsili Askerlik
Askerlik, Türkiye'de her Türk gencinin hayatında önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Ancak sağlık sorunları veya diğer sebeplerle bu görevden muaf tutulanlar için de asker millet anlayışına uygun bir çözüm sunuluyor: Temsili askerlik.
1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda belirtilen sağlık şartlarını taşımayan engelli vatandaşlar, temsili askerlik uygulaması ile bir gün boyunca askerlik yapma fırsatı buluyor. Bu uygulama sayesinde, ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu olan bireyler, her yıl Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyurulan tarihlerde başvuruda bulunarak bulundukları ildeki kışlalarda askerlik görevlerini sembolik olarak yerine getiriyor.
Temsili askerlik uygulamasına katılan engelli vatandaşlar, aileleri ile birlikte kışlaya girerek eğitimlere katılıyor, erbaş ve erlerle birlikte yemek yiyor, askeri üniforma giyiyor ve yemin törenine iştirak ediyor. Aileler ve komutanlarla fotoğraf çektirme imkanı da sunulan bu etkinlikte, unutulmaz anılar biriktiriliyor.
2018 yılından beri düzenlenen bu etkinlikte, engelli vatandaşlara ve ailelerine kışla hakkında detaylı bilgi veriliyor ve kışla gezdiriliyor. Gün boyunca askeri üniforma giyen gençler, kışla içinde düzenlenen tüm tören ve eğitimlere katılabiliyor.
Başvurular Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Temsili askerlik başvuruları her yıl Mayıs ayında kabul edilmektedir. Ancak 2020 yılında Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu faaliyet düzenlenmemiştir. Önümüzdeki yıllarda bu uygulamanın yeniden devam etmesi beklenmektedir. Başvurular il valilikleri ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından duyurulmakta ve online olarak kabul edilmektedir. Bugüne kadar on binlerce kişi bu etkinliğe katılarak sembolik vatani görevini yerine getirmiştir.
Kimler Katılabilir?
Temsili askerliğe katılabilmek için ‘askerliğe elverişli değildir’ raporuna sahip olmak gerekmektedir. Görme ve işitme engeli bulunanlar, tekerlekli sandalye kullananlar, boy/kilo nedeniyle askerliğe uygun olmayanlar veya zihinsel engeli bulunanlar bu uygulamaya katılabilir. Sebep ne olursa olsun, ‘askerliğe elverişli değildir’ raporu olan her engelli vatandaş başvuru yapma hakkına sahiptir.
Sembolik Terhis Belgesi
Etkinliğe katılan engelli vatandaşlar için gün sonunda kişiye özel ‘temsili terhis belgesi’ düzenlenir ve yemin töreni sonrasında verilir. Bu belge, sembolik de olsa vatani görevini tamamlayan bireyler için büyük bir anlam taşır.
Askerlik Ortamını Deneyimleme Fırsatı
Askerlik ortamını görmek, yemin törenine katılmak ve sembolik de olsa vatani görevini yerine getirmek isteyen her engelli vatandaş, başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvuru dönemleri ve gerekli duyurular MSB tarafından yapılmaktadır.
Temsili askerlik, engelli vatandaşların da asker millet anlayışına uygun olarak bu önemli görevi sembolik olarak yerine getirebilmeleri için büyük bir fırsattır.
Editör: SEVİLAY YUMUŞAK