Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği denetimleri kapsamında peynir ürünlerine yönelik son incelemelerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Daha önce sucuktan kıymaya, baharattan köfteye kadar birçok üründe taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklayan Bakanlık, bu kez peynir markalarına dair listeyi yayımladı.

23 Eylül’de açıklanan listede, “güvenilir” ve “uygun fiyatlı” olarak bilinen bazı markaların da yer alması dikkat çekti. Listede Denizli, Kars, Bartın ve Konya başta olmak üzere farklı illerden firmalar bulunuyor.

Kahramanmaraş’ta ayrıldığı kız arkadaşını hayattan kopardı
Kahramanmaraş’ta ayrıldığı kız arkadaşını hayattan kopardı
İçeriği Görüntüle

Hileli Peynirde “Eritme Tuzu” Oyunu

Denetimlerde en sık karşılaşılan usulsüzlüklerden biri “eritme tuzu” kullanımı oldu. Eritme tuzları, peynirlerin erime özelliklerini artırmak için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Bu yöntem, ürünün doku kalitesini yapay olarak iyileştiriyor ancak tüketici sağlığı açısından riskler barındırıyor.

  • Denizli merkezli Kocagöz markasının tam yağlı taze beyaz peynirinde yağ oranının düşük olduğu belirlendi.

  • Kars’ta Alaaddin Süt Ürünleri tarafından üretilen tam yağlı taze kaşar peynirinde eritme tuzu tespit edildi.

  • Konya’daki Çarşıbaşı markasının kaşar peynirinde de eritme tuzu bulundu.

  • Suat Ersoy markasının tam yağlı taze tost peynirinde benzer uygunsuzluklar ortaya çıktı.

  • Yoğurmacı markasının tereyağında ise olması gereken yağ oranının düşük olduğu kayıtlara geçti.

Tarım Ve Orman Bakanlığı Hileli Peynir Markalarını Açıkladı (3)Tarım Ve Orman Bakanlığı Hileli Peynir Markalarını Açıkladı (1)Bakanlıktan “Gıda Güvenliği” Vurgusu

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sağlığını tehdit eden her türlü taklit ve tağşişe karşı denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti. Bakanlık yetkilileri, vatandaşların ambalajlı ürünlerde etiket bilgilerini dikkatle incelemeleri gerektiği konusunda uyardı.

Muhabir: YASEMİN ÇOLAK